2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több városban is sztrájkol a Lufthansa személyzete

Hír TV

2018. április 10., kedd 09:18, frissítve: kedd 12:56

Nyolcszáz keddi járatát törölte a német Lufthansa, mert az egyik szakszervezet felhívására a frankfurti, a müncheni, a kölni és a brémai repülőtéren a földi csomagkezelő és támogató személyzet, valamint a reptéri tűzoltóság egy része is munkabeszüntetést tart hajnal 5 óra és délután 6 óra között. A járattörlések mintegy 90 ezer utast és több budapesti járatot is érintenek.

Utasok ezrei rekedtek négy német repülőtéren, köztük az egyik legnagyobb csomópontnak számító frankfurtin a földi kiszolgálószemélyzet sztrájkja miatt. A Lufthansa illetékesei szerint 1600, keddre tervezett járatukból 800-at törölni kellett.

Nemcsak a frankfurti, de a müncheni, a kölni és a brémai reptereken is utasok ragadtak. A hajnal öt és este hat óra közötti munkabeszüntetés nemcsak a légi közlekedésben dolgozókat érint, de sztrájkoltak a nővérek és a szemétszállítók is.

Nagyon világossá tettem, hogy magasabb béremelésre van szükségünk, mint az előző években. A gazdasági környezet ezt mutatja. Azt mondják, hogy a német gazdaság aranykorát éli. A részvényesek között 46,5 milliárd eurónyi osztalékot osztottak ki. Az önkormányzatok 10,7 milliárd euró többlettel zártak tavaly. Mikor, ha nem most lenne itt az ideje annak, hogy jelentősen emeljük minden dolgozó bérét, ide értve azokat is, akik a közszférában dolgoznak – nyilatkozta a Verdi Szakszervezet elnöke, Frank Bsirske.

A 2,3 millió tagot számláló Verdi és más érdekvédelmi szervezetek hatszázalékos béremelést követelnek, és azt akarják, hogy legalább havi kétszáz euróval emelkedjék a közalkalmazottak jövedelme. Az állam szerint a hat százalék túl sok, és lehetetlen teljesíteni. A sztrájk miatt a Lufthansa több budapesti járatát is törölte.

Németországban több szakszervezet felhívására tartanak a következő napokban figyelmeztető sztrájkokat bérköveteléseik nyomatékosítására. Nemcsak a négy repülőtéren, hanem több városban és régióban is munkabeszüntetés várható a tömegközlekedéstől kezdve, a bölcsődéken és kórházakon keresztül a szemétszállításig. A szakszervezetek és a kormány legközelebb április 15-én ül tárgyalóasztalhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!