2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Több tízmilliós zongorája lett Veszprémnek

2016. december 2., péntek 21:10

Közadakozásból gazdagodott egy 30 millió forint értékű Steinway hangverseny-zongorával Veszprém – a hangszerrel pedig teljes lett a város, 2011-ben átadott multifunkcionális koncertterme, a Hangvilla. A zongora már megérkezett a hamburgi gyárból – január végén egy nagyszabású gálán fogja felavatni Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, az akció fővédnöke.

A Zongoradalt énekli a veszprémi Mozizenekar. A városban az elmúlt két és fél évben mindenki azzal járult hozzá a zongoraakcióhoz, amivel tudott. 30 millió forintot kellett összegyűjteni, hogy a magánberuházásból megvalósult Hangvilla megkapja azt a funkciót, amiért épült.

„Amikor volt olyan szerencséje a városnak, hogy meg tudtuk építeni ezt a koncerttermet, akkor a cél is megváltozott. Hogyha most már megvan a koncertterem, akkor ebbe egy méltó zongorát kell vásárolni” – mondta Bélafi László, a Swing-Swing Kft. ügyvezetője.

A célra létrehozott Veszprémi Koncertteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület bonyolította le a gyűjtést. A versenyzongora árának felét a veszprémiek adták össze, a többit a Hangvillát építő és üzemeltető cég fizette. A hangszer egyenesen a hamburgi gyárból érkezett.

„Bebizonyítottuk, hogy méltó utódai vagyunk a korábbi adományozóknak, hiszen a város lakossága, cégek, magánszemélyek összefogásával sikerült elérni ezt a gyönyörű célt. Van egy új zongoránk” – nyilatkozta Neubauer Edit, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke.

Veszprémben több évszázados múltja van a közösségi finanszírozásnak. Közadakozásból épült annak idején a Petőfi Színház, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a bakonyi tájház is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!