2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Több százmilliót buktak a Zsolnay tartozásának eladásán

2016. augusztus 5., péntek 21:00, frissítve: vasárnap 07:24

Több százmillió forintot bukott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank a Zsolnay Porcelánmanufaktúra lejárt tartozásának eladásán. A követelést megvásárló kormányközeli cég viszont nagyot kaszálhatott az ügyleten. A liberálisok hűtlen kezelés gyanújáról beszélnek.

A budapesti Iparművészeti Múzeum és a patinás Párizsi udvar. Mindkettő felújításánál milliárdos megrendelésekre számíthat a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra. Az üzlet többeket vonz, a Zsolnayt egy kormányközeli cég is megszerezné. A West Hungária Bau meg is vásárolta a Magyar Fejlesztési Banktól a porcelánmanufaktúra lejárt adósságát, majd kezdeményezte a Zsolnay felszámolását. Az eljárás azonban nem indult el, csak vagyonfelügyelőt rendeltek ki a manufaktúrához, a szír-svájci származású tulajdonos pedig most törlesztette adósságát.

„A zalaegerszegi törvényszéken kezdeményeztük a felszámolási eljárás megszüntetését és a vagyonfelügyelő visszarendelését. Én azt gondolom, hogy ezzel megszűnt az a helyzet a Zsolnay életében, ami gyakorlatilag a felszámolási eljárással fenyegetett. Úgy gondolom, hogy a jövőben a társaság és a társaságnak a többségi tulajdonosa is arra tud koncentrálni, hogy a Zsolnay céget működtesse és a Zsolnay márka presztízsét minél jobban emelje” – mondta Bodnár Imre, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ügyvédje.

Úgy tudni, a West Hungária Baunak 180 millióért adta el az MFB a mintegy 400 milliós lejárt tartozást. A Zsolnay viszont most a teljes összeget kifizette 0 így a kormányközeli cég 200 milliós extraprofitot, az állami pénzintézet viszont ugyanennyi veszteséget könyvelhet el.

„Ez lehet hűtlen kezelés, azt gondolom, hogy a Magyar Fejlesztési Bank ebben az ügyben a legkevésbé sem gondosan és megint csak politikai utasításra, politikai motiváció alapján járt el nem a bank érdekeit és nem a tulajdonos magyar állam érdekeit képviselte” – vélte Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

Közben a Zsolnay-üggyel összefüggésben már nyomoz a rendőrség. Az önkormányzati cégek kölcsönügylete miatt indult eljárás. A Zsolnay utódjául szánt Ledina ugyanis a pécsi vízmű kölcsönéből működik. Ide vettek át 120 dolgozót is, akikről a pécsi önkormányzat jogásza közleményében azt állította: önként váltottak. Állítása szerint erről videofelvétel is készült.

A Hír TV által megkérdezett jogász szerint azonban ettől még perelhető a Ledina, mivel nem teljesítették vállalásaikat a dolgozók felé, többek közt munkát sem adtak nekik.

„Ha ők ezt megtámadják az előbb említett joggal való visszaélés miatt, akkor az álláspont, hogy videofelvétel készült vagy más, az nem mentesíti őket az alól, hogy a joggal való visszaélés, vagy nem visszaélés tekintetében nekik kell bizonyítani, hogy ők úgy jártak el, ahogy az általában eljárható” – így Somos Iván jogász.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra elleni felszámolás megszüntetéséről a Zalaegerszegi Törvényszék dönt.

Magyarország élőben című műsorunkban is foglalkoztunk a témával:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!