2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Több százmilliós telket kap az egyetem

2017. október 11., szerda 10:17, frissítve: szerda 17:23

Nyolcszázmillió forintért vesz a kormány egy telket a Pécsi Tudományegyetemnek a Modern városok programban.

A telek közvetlenül az egyetem orvosi karával szemben van, több mint 33 ezer négyzetméter. Az eladó táblát még nem vitték el, a közvetítő cég másfél milliárdért árulta. Azt mondták, az eladó visszalépett. A terület jelenlegi tulajdonosa egy kft, mely a Magyar Építő ZRT-hez köthető. Korábban pedig egy olyan cégé volt, mely Orbán Viktor vejének Tiborcz István pécsi barátjának érdekeltsége volt..

„Megint az egyetemnek szánt források azok valahogyan csak-csak az Orbán körül sertepertélő és Orbán veje körül sertepertélő oligarcháknak a kezébe kerül. Ez a telek ez nyilvánvalóan sokkal többet ér. Annak örülni kell. hogyha az egyetem fejlődik, de akkor a pénzek is kerüljenek az egyetemhez egyfelől, másfelől viszont az a kollégiumépítési vagy apartman ház építési projekt, ami ott elindulhat, az viszont Pécs ingatlanpiacára, ahol ugye az egyetemistáknak bérbe kellene adni az ingatlanokat, borzalmas hatással lesz” – nyilatkozta Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Pécsi Önkormányzat tavasszal úgy módosította építési szabályzatát, hogy az Tiborcz barátjának kedvezzen. Az Együtt hivatali visszaélés miatt feljelentés tesz

„Ez a klasszikus csalás esete, hiszen az egyetem megvehetett volna már korábban is egy telket, de ehelyett két tulajdonosnak a közbeiktatásával, különböző rendezési terves machinációkkal tolták fel ennek a teleknek az árát. Hiszen a telek, maga magasabb beépítési lehetőséggel rendelkezik ma már a pécsi önkormányzatnak a módosításai miatt. A környezetét pedig ezzel együtt leépítették. Vagyis a hivatali visszaélés fenn áll ebben az ügyben, ezért feljelentést teszünk” – mondta el Berkecz Balázs.

A Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Programban 24 milliárd forintból fejlesztheti többek között orvoskarát. A cél 5 ezer külföldi hallgató, ehhez oktatási épületei mellett kollégiumi férőhelyeit is bővítenie kell. A 800 milliós kormányzati támogatás a telek vételárához járul hozzá, a tényleges összegről még nem döntött az egyetem, de ingatlanszakértők szerint megközelítheti a 3 milliárdot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!