2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Több százezer embert toloncolnak ki a németek

2016. december 5., hétfő 08:23, frissítve: hétfő 09:32

Sorra érkeznek a gratulációk az elnökválasztást megnyerő független Alexander Van der Bellenhez. A Kurier beszámolója szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az elsők között gratulált.

Sorra érkeznek a gratulációk az elnökválasztást vasárnap este megnyerő Alexander Van der Bellenhez. A Kurier beszámolója szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közleményében örömét fejezte ki, hogy „szívből gratulálhat” Ausztria új elnökének megválasztásához. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is gratulált Van der Bellennek. Alexander Van der Bellen győzelme a nacionalizmus, a nosztalgia és a populizmus súlyos veresége – Schulz szerint. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője „csodálatos hírnek” nevezte Van der Bellen győzelmét. A vesztes jelölt Norbert Hofer is kapott dicsérő üzeneteket. Geert Wilders twitter üzenetében bátor harcosnak nevezte Hofert, Marine Le Pen pedig azt írta: a következő parlamenti választásokat a szabadság párt fogja nyerni.

A McKinsey nemzetközi üzleti tanácsadó cég tanulmánya szerint Németországban keményebb hatósági fellépés szükséges az elutasított menedékkérők távozásához – írja a Welt Am Sonntag. A cég a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak készítette az anyagot 1,8 millió euróért. Az elemzés szerint 2017-ben legkevesebb 485 ezerre emelkedik az elutasított menedékkérők száma, de a jelenlegi eszköztár alkalmazásával az idén és jövőre is csupán 85 ezren hagyják el az országot önként vagy kitoloncolás révén. Az elutasított menedékkérők hazajuttatása a következő hónapok egyik fő belpolitikai témája lehet Németországban.

Szabadon engedtek egy jemeni foglyot Guantánamóról, akit átszállítanak a Zöld-foki szigetekre, így már csak 59 személy maradt a Kuba területén lévő amerikai fogolytáborban – írja a brit The Guardian. A vádemelés nélkül fogva tartott Balzuhairt 2002 őszén fogták el Karacsiban a pakisztáni hadsereg katonái egy, az al-Kaida terrorszervezethez tartozó csoport elleni akcióban. A tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról elhíresült börtönt. A múlt hónapban a hamarosan távozó elnök sajnálattal volt kénytelen beismerni, hogy ez a törekvése kudarcot vallott. A kubai területen lévő Guantánamo katonai támaszpontján a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet még George W. Bush kormányzata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!