2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

„Több Soros György kéne egy jobb világhoz”

2017. június 22., csütörtök 20:02, frissítve: csütörtök 20:52

„A populisták és a liberálisok nemzetközi szembenállását mutatja kicsiben a magyar kormány CEU elleni támadása” – erről beszélt a Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa a Közép-európai Egyetem konferenciáján. A perui író szerint jobb hely lenne a világ, ha több Soros Györgyhöz hasonló milliárdos lenne, aki pénzzel támogatja a szabadelvű értékrend terjesztését.

Konferenciát tartottak az egyetemi szabadságról a Közép-európai Egyetemen. Az intézmény rektora optimista a jövőt illetően, és reméli, hogy az intézmény továbbra is Budapesten marad.

„Egy nyilvánvaló ok miatt rendezzük ezt a konferenciát: kihívás érte az egyetemi szabadságunkat, és ezen még nem vagyunk túl. Biztos vagyok abban, hogy ebben a teremben mindenki azt reméli, bármilyen nézetkülönbségek is vannak köztük, hogy a holnap New Yorkban kezdődő tárgyalások a magyar kormány és a New York-i kormányzó között gyors és meggyőző egyezséggel végződnek majd, amelynek eredményeként azt mondhatjuk: maradunk ebben a városban, amelyet szeretünk” – fogalmazott Michael Ignatieff.

Az akadémiai szabadságról rendezett konferencia fő vendége, Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író szerint a CEU-háború egy általános európai szembenállásra hívja fel a figyelmet: a populisták-nacionalisták és a demokraták között. Az író úgy látja, az Európai Unió lényege a béke, ami több évszázad háborúskodás után immár 70 éve tart, a folyton acsarkodó magyar kormány pedig éppen ezt akarja visszafordítani.

„Egy populista kormány, mint a magyar számára a határozott kiállás nagy veszély. Ezért készítették elő ezt az összeesküvést az egyetem ellen. Azt hitték, hogy könnyű lesz titokban tartani, trükköztek a törvénnyel, aztán meglepődtek, hogy mégse sikerült titokban tartaniuk a támadást” – mondta az író.

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere hasonló ideológiai hátraarcról beszélt, amikor emlékeztetett arra, hogy 2010 óta minden területen állami központosítás folyik Magyarországon.

„A kilencvenes és a kétezres években tanszékvezető, majd rektor voltam az egyetemen, így első kézből szerezhettem tapasztalatokat. És akkor nem igazán tapasztaltam politikai befolyást. Ma már némileg más a helyzet. Nem állítom, hogy a felsőoktatásra teljesen rátette a kezét a politika, de azért vannak erre nagyon feltűnő példák” – fejtette ki a volt miniszter.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a populista-liberális szembenállás nemzetközi jelenség. A CEU pedig még így is jobb helyzetben van, mint az exszovjet vagy török egyetemek. „Nagyon fontos, hogy a CEU-n belül se feledkezzünk meg arról, hogy minden nehézségünk ellenére semmi szokatlan nincs az ilyen támadásokban. Más országokban más egyetemek és más oktatók sokkal-sokkal keményebb helyzeteket élnek meg. Nemhogy oktatási, de még intézményi szabadság sincsen” – emlékeztetett Michael Ignatieff.

Nemzetközi szinten Törökország még Magyarországnál is illiberálisabb. Ott a tavalyi puccskísérlet óta ötezer tanárt rúgtak ki, a többségüknek pedig az útlevelét is elvették, így az országot se hagyhatják el.

„Az állam feladata, hogy megvédje az egyetem függetlenségét. Ezt a társadalom más része nem tudja kikényszeríteni, se a civilek, akármennyit tüntetnek, se a nemzetközi nyomás. Ugyanolyan hatástalan mindkettő” – mondta Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese.

A nemzetközi nyomással kapcsolatban egyébként a perui származású Vargas Llosa is elismerte, hogy Soros György a hazájában is beavatkozott a belpolitikába, hogy a liberálisokat segítse. „Nagyon sokan hálásak a világon Soros Györgynek, ahogy sokan gyűlölik is. Ha a világon több ilyen üzletember lenne, aki nyíltan kiáll a szabadságok miatt, a világ egy jobb hely lenne. Soros György minket is segített Peruban, nagyon diszkrét módon, hogy szembeszálljunk Fujimori korrupt diktatúrájával” – mondta a Nobel-díjas író.

Az író szerint az oktatási szabadság önmagában nem jelent demokráciát, a demokratikus rendszerek fenntartásához viszont elengedhetetlen az egyetemek szabadsága.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!