2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Több mint tízezerféle szavazólap lesz

Hat és fél ezerrel kevesebb jelölt indul idén az önkormányzati választáson, mint négy évvel ezelőtt, a nemzetiségi jelöltek száma háromezerrel kevesebb. Az október 12-ei voksoláson a mai adatok szerint hét főpolgármester-jelölt indul, az egyéni listás, egyéni választókerületi és polgármesterjelöltek száma 59 416, a megyei választókerületekben 2090 jelöltre lehet szavazni. Két településen annyi az egyéni jelölt, hogy a nevek csak egy az A4-esnél háromszor nagyobb papírra fértek rá.

Már készülnek a szavazólapok a Halom utcai nyomdában az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra. Több mint tízezerféle szavazólap lesz, amelyekből 22 millió darabot nyomtatnak ki. A legtöbbet, csaknem másfél milliót a főpolgármesteri választáshoz. Vízjel is kerül rájuk, hogy ne tudják meghamisítani. „Ha mégis manipulációra derülhetne fény vagy gyanú, akkor további biztonsági elemeket lehet vizsgálni eszközzel és speciális szakértői megvilágítással, ami még inkább biztosítja, hogy csak eredeti választólapok kerüljenek be” – mondta Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója.

Nyolcféle nagyságú szavazólap lesz: a legkisebb A4-es, a legnagyobb háromszor A4 méretű. „84 centi hosszú, ennél hosszabbat nem tud legyártani a nyomda, ezért két hasábot kell alkalmazni” – mondta a Hír TV-nek Pálffy Ilona. A nagyobbikra 45 jelölt neve kerül, két településen: Mezőkovácsházán és Kunmadarason indulnak ennyien egyéni listán. „Ezen a szavazópolgár végig kell keresse, ki a számára a szimpatikus jelölt. Ezeket kinagyítva is kihelyezzük a szavazókörben, hogy a választópolgár esetleg már ott tanulmányozhassa, hogy hol vannak a jelöltek a szavazólapon” – tette hozzá a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A legtöbb, 13 jelölt Tápióságon indul a polgármesteri posztért. A legtöbb nemzetiségi jelölt pedig Nyírmadán van, összesen 25.

A jelöltek száma jóval kevesebb, mint négy éve. Az önkormányzati választáson hat és fél ezerrel, a nemzetiségin háromezerrel indultak kevesebben most, mint 2010-ben.

Választás sem lesz mindenhol. Egy településen jelölt hiányában a polgármester-, egy másikon az egyéni listás választás marad el, egy harmadikon pedig sem polgármester-, sem képviselő-testületi választást nem lehet tartani, mert nincs kire szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!