2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több mint ezer dolgozójának fizeti vissza az elmaradást az egri kórház

2016. október 22., szombat 07:50, frissítve: szombat 15:37

Többéves pereskedés után kifizeti több mint ezer dolgozója elmaradt cafeteria-juttatását az egri kórház. Az intézménynek a 300 millió forintot a saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia, hiába kértek segítséget a szakszervezetek a kormánytól. A kórház főigazgatója azt ígérte, hogy a betegellátás színvonalán nem fog érződni a belső megszorítás.

Munkásgyűlést tartanak az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói. Ezek a felvételek még idén januárban készültek. Az annak idején a HospInvest által üzemeltetett intézmény vezetése még 2010 elején állapodott meg a szakszervezetekkel a cafeteriáról, amit 2013 márciusáig fizetett is. Három éve azonban a kórház visszakerült állami kézbe, a dolgozók azóta nem kaptak béren kívüli juttatást. Az új fenntartó ugyanis magára nézve nem tartotta kötelezőnek a korábban kötött megállapodásokat. A szakszervezet és öt dolgozó ezért beperelte a kórházat, és jogerősen nyertek is.

„Ez az eset egyértelmű példázata annak, hogy mindig szükség van tárgyalásra, mindig szükség van párbeszédre, és kell tudni kompromisszumokat is kötni” – hívta fel a figyelmet Nyitrai Zsolt miniszteri biztos.

A párbeszéd azonban csak azután indult el, hogy a Kúria januárban döntött a korábbi 5 dolgozó ügyében, és ezen felbátorodva további 700 kollégájuk fordult bírósághoz. A mostani megegyezés alapján az akkori 1500 dolgozóból 1200-an kapják meg visszamenőlegesen a juttatást, két részletben. Fejenként körülbelül háromhavi bérre számíthatnak.

„A kórház – hangsúlyozom, ahogy el is hangzott már – hatalmas összeget vállal kifizetési ágon magára. Ez igen jelentős extra teher és extra feladat a kórház gazdálkodásában” – árulta el Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója.

A végösszeg mintegy 300 millió forint. A szakszervezet a kormányfőt és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is kérte, hogy segítsen, ám az állam nem nyújtott anyagi segítséget. Ennek ellenére leszögezték, hogy a legfelső politikai vezetés nélkül nem lett volna egyezség.

„Hát, nézze, ez konyhai titok” – ezt a választ kapták az újságírók arra a kérdésre, hogy mégis milyen formában segített a kormány.

A Hír TV az egészségügyi államtitkártól is megpróbált választ kapni, végül a főigazgatótól kapott.

– A kormány és a minisztérium miért nem segít ennek a 300 millió forintnak a kifizetésében? Miért az intézményre róják ezt a terhet?
– A főigazgató úr megválaszolja ezt a kérdést. Köszönjük.

Németh László főigazgató átvéve a szót azt mondta, „én ezt azért szeretném megválaszolni, elnézést kérek, államtitkár úr, mert az elejétől ott voltam a megbeszéléseken. Ez egy jogi kérdés”.

Németh László kifejtette: a kórház korábbi vezetésének felelőtlen lépései miatt a kórháznak kell helytállnia. Az intézmény jelenlegi vezetése állítja: gazdálkodásuk stabil, és a betegellátásban nem okoz majd nehézségeket a több száz milliós kifizetés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!