2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Több mint 400 gyermeknek segített eddig a Csányi Alapítvány

Hír TV

2018. április 21., szombat 17:14, frissítve: szombat 17:15

A Magyarország leggazdagabb embere által létrehozott alapítvány 12-14 évig tartó hosszú távú programja keretében eddig 20 hátrányos helyzetű fiatal szerzett diplomát vagy szakmát. Az alapítvány az idei Életút Napot Zánkán tartotta.

Háromszáznyolcvan fiatal, mentoraik, tanáraik és támogatóik találkozhattak Zánkán. Mindannyiukat az jellemzi, hogy valamiben tehetségesek – művészetekben vagy tudományokban jeleskednek.

– Három különböző anyagú labdát ejtettünk le, majd ezeknek elemeztük a mozgását. És a jegyzőkönyvben többféle paramétert tüntettünk fel ezekből a mozgásokból, és ezzel mutattuk be, hogy mi minden történik körülöttünk, és hogy egy ilyen egyszerű kísérlettel is lehet ezt modellezni – mondta Wensofszky Balázs.

A Csányi Alapítvány 10 éves kortól a diplomáig vagy a szakma megszerzéséig kíséri a gyerekeket, akiket iskolák, gyermekjóléti szolgálatok, de akár sportegyesületek is jelölhetnek a támogatásra.

– Mi pszichológiai vizsgálat helyett drámafoglalkozást tartunk a gyerekeknek, ami azt jelenti, hogy megnézzük az ő csoportban való működésüket. Nem a jó tanulókat keressük, hanem a tehetségeket. Ez nagyon fontos, hogy nem feltétlenül egy kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező gyerek fog bekerülni. És természetesen megnézzük a hátrányos helyzetét – fogalmazott Radoszáv Miklós, az alapítvány operatív igazgatója.

Az OTP elnök-vezérigazgatója 2005-ben a magánvagyonából, 1 milliárd forintos alaptőkével hozta létre az alapítványt.

– Én azt tapasztaltam meg fiatalkoromban, hogy nagyon sok gyerek van, és részben is közéjük tartoztam, akik azért hátrányos helyzetből indultak, ahhoz képest akik értelmiségi családban nőttek fel, vagy teljes családban nőttek fel, és úgy gondolom, hogy aki megteheti, annak kötelessége, hogy azokon a gyerekeken, időseken is egyébként segítsen, akik erre rászorulnak – mondta Csányi Sándor.

Egy fiatal támogatása évente átlagosan 1,3 millió forintba kerül. Az alapítvány segítségével jelenleg 70 diák tanul felsőoktatási intézményben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!