2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több külföldi orvostanhallgatót szeretnének Szegeden

2016. május 14., szombat 16:10

Növelné külföldi hallgatóinak számát a Szegedi Tudományegyetem orvosi kara, a befizetett tandíjnak ugyanis egyre nagyobb szerepe van az intézmény költségvetésében. Ehhez azonban több német nyelven oktató tanárra van szükségük, mert az angol nyelven tanulók száma csökkent az utóbbi években. Az idén egyébként 250-en ballagnak az orvosi karról, negyedük külföldi diák.

183 magyar és 66 külföldi orvostanhallgató ballagott el az idén a Szegedi Tudományegyetem orvosi karáról. A kar oktatási igazgatója szerint egyre több külföldi hallgató választja a csongrádi egyetemet, főleg a magas színvonalú alapozó képzés miatt.

„A külföldi hallgatók által befizetett tandíj lényeges elem az egyetem, illetve a kar költségvetésében, s a tendencia valóban az, hogy egyre több külföldi hallgatót szeretnénk felvenni. Ennek azonban súlyos korlátai vannak, elsősorban infrastrukturális, illetve emberi korlátai. A trend az, hogy az angol hallgatók száma valamelyest csökkenőben van, és a német nyelven tanuló hallgatók száma nő, és ez az egyik fontos szűk keresztmetszet. Kevés az olyan oktató, aki németül megfelelő szinten beszéli a nyelvet ahhoz, hogy az orvosi egyetemi képzésben is részt tudjon venni” – mondta Sári Gyula oktatási igazgató.

Az egyetem technikai felszereltsége és a modern orvosi módszerek elsajátításának lehetősége is fontos a diákoknak. „Nagyon jó tapasztalat volt Magyarországra jönni. Több gyakorlati dolgot, nagy klinikán tanulhattunk a legújabb gyógyszerekkel és technikai eszközökkel. Később valószínűleg kardiológiával fogok foglalkozni, hiszen emiatt maradok tovább Szegeden” – mondta egy Izraelből érkezett hallgató, Kamal Makhoul.

Egy másik most ballagó egyetemista viszont arról beszélt, az utolsó évét már nem itt fogja befejezni. „Kalandos volt az itt töltött öt év Szegeden, tetszett, hogy mennyi más nemzetiségű fiatal tanul itt közösen. Ez az utolsó évem itt, persze csak ha sikerülnek a vizsgáim, én ezután hazamegyek, és otthon fejezem be a hatodik évem, ott is szeretnék orvos lenni” – monda Rasha Srour.

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 25 ezer hallgatójának általában a 10 százaléka érkezik külföldről, a három legkeresettebb orvosi karon azonban ez az arány jóval magasabb, megközelíti a 25 százalékot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!