2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Több diákot vettek fel, mint tavaly

2016. július 27., szerda 18:11, frissítve: szerda 18:11

Kihirdették az idei felvételi ponthatárokat. A több mint 111 ezer jelentkező kétharmadát vették fel valamelyik felsőoktatási intézménybe. A legtöbben nappali alapképzést jelöltek meg első helyen. A budapesti eredményhirdetőre kilátogató diákok azt mondták: a korábbinál sokkal kiszámíthatóbb volt, hogy felveszik-e őket, vagy sem. A legnépszerűbb szakok idén is a gazdálkodási menedzsment, a gépészmérnök és az óvodapedagógus szakok voltak. Emellett idén több olyan képzés is felkapott lett, ami hiányszakmának számít.

A 111 ezer jelentkező kétharmada készülhet ősszel az iskolapadba. Az oktatási államtitkár pozitívumként értékelte, hogy a hiányszakmák egy része iránt is nőtt az érdeklődés. „Az egyik az orvos és egészségtudományi képzés, a felvett hallgatók 8,1 százaléka ide nyert felvételt, és ami szintén pozitív: a pedagógusképzés. Nagyjából 13 százaléka a hallgatóknak pedagógusképzésre nyert felvételt. Itt szintén lehet látni, hogy magas a mesterképzésen tanulóknak a száma” – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

A Jobbik nem beszél sikerről. Dúró Dóra szerint a pénztárca és nem a tudás dönt a hallgatók között, a szegény családok gyermekei már nem is jelentkeznek a felsőoktatásba. „Szűkültek tehát az előrejutás lehetőségei a fiatalok számára, ez nem segíti azt, hogy egy sikeres, a szegény fiataloknak is előrejutást jelentő felsőoktatást hozzunk létre. Nemcsak a felső-, hanem a közoktatásban is jelentkeznek ezek a problémák. Amikor létrehozták a Kliket, azt mondták, azért van szükség az állami fenntartásra, hogy csökkenjenek a különbségek. Már azt látjuk, sem a közoktatásban, sem a felsőoktatásban nem sikerült csökkenteni a különbséget, sőt azok növekednek” – fogalmazott a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A szocialisták azt mondják, a kormánynak nem célja, hogy tömegek jelentkezzenek a felsőoktatásba. „Csak az Orbán Viktor híveinek lesz pénze arra, hogy egyetemre járjon, látszik, hogy az az oktatás- és foglalkoztatáspolitika, amit 4 éve követnek, hova vezet. Bedolgozói Magyarországot akarnak Orbánék, segédmunkásokat, szalag mellett dolgozó robotokat akarnak a magyarokból. Nyomott béren. Itt tisztességes jövedelme csak a diplomásoknak és a korszerű tudással rendelkezőknek lesz, lehet, de ehhez más gazdaságpolitika, más oktatáspolitika kellene” – nyilatkozta Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségi tagja.

Az LMP szerint 2010 óta a felvételizők negyede tűnt el a felsőoktatásból, és egyre többen tanulnak inkább külföldön. „Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy külföldi intézményekben tanuló magyar diákok száma egyre magasabb, ez még csak néhány ezres nagyságrendű, de folyamatosan növekszik. Az egészben az a szomorú, ha valaki külföldi egyetemen végzi el a felsőoktatási tanulmányait, jó eséllyel kint is marad, hiszen szakmai és emberi kapcsolatai oda kötik majd” – jelentette ki Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

A legnépszerűbbek idén is a gazdálkodási menedzsment, a gépészmérnök és az óvodapedagógus szakok voltak, a legtöbb pont a biológia–fizika tanárszakra való bejutáshoz kellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!