2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Több akadály is van az Új Kezdet kezdeményezése előtt

2017. március 19., vasárnap 18:54, frissítve: hétfő 08:26

Problémásnak tartja a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő az Új Kezdet népszavazási kezdeményezését. Gémesi György formációja 30 évre visszamenőleg vizsgálná a választott tisztségviselők és hozzátartozóik vagyonosodását, ám az adóhatóság legfeljebb 5 évre visszamenőleg vizsgálhatja az adóhiányt.

Népszavazással indítana a frissen alakult Új Kezdet. A Gémesi György vezette párt 30 évre visszamenőleg vizsgáltatná a választott tisztségviselők vagyonosodását. Referendummal érnék el, hogy az adóhatóság valamennyi kormánytag, országgyűlési képviselő és polgármester, valamint közeli hozzátartozóikkal szemben vizsgálódjon.

„Amennyiben a fent hivatkozott személyek bármelyikével szemben, a NAV szankcióval járó megállapítást tesz, úgy a megállapítással érintett személyt és közeli hozzátartozóit, a megállapítástól számított 5 éves időtartamra tiltsák el minden közhatalmi funkciótól és közpénz felhasználásával járó tevékenység végzéséről” – mondta Gémesi György.

Azt vizsgálnák elsősorban, hogy egy-egy politikus bevallott jövedelme fedezi-e életvitelét. A kormánypárt képviselője szerint ez felesleges, elég a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer.

„Nyilván, gondolom Gémesi úrék, ha még nem tették meg, akkor ezt először formába fogják önteni. Beadják és akkor a megfelelő grémiumok és bizottság állást foglal, hogy megfelel-e a jogszabályoknak, és ha igen, akkor hogyan alakulhat a továbbiakban ez a kérdés” – reagált Kucsák László.

A Jobbik egyetért az elszámoltatással. Staudt Gábor emlékeztetett, ők már számos, hasonló kezdeményezést tettek.

„Ahhoz, hogy ebbe az irányba haladjunk, nem egy most alakult pártnak a szépen hangzó ígéreteire kell hagyatkoznunk, hisz annak, hogy kormányra kerüljön Gémesi úr és pártja, annak elég kevés esélye van. Viszont mi valójában ezeket az elszámoltatásokat valóban megtennénk, tehát egy olyan kezdeményezés, ami támogatható, de egy ilyen kis formációtól inkább csak egy bedobott, nagyotmondási vágyként értékeljük” – nyilatkozta Staudt Gábor, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő is kérdésesnek tartja a népszavazási kezdeményezést. A törvény ugyanis nem teszi lehetővé, hogy bárki előírhassa a NAV-nak, kit vizsgáljon, annak eldöntése ugyanis a hatóság szuverén joga. Ráadásul a szabályok szerint: 5 évnél távolabbra visszamenőleg, semmiféle adóhiányt nem vizsgálhatnak. A szakember további akadályokat is lát.

„2016. január 1-től érvényes szabály szerint, valójában ezt sem vizsgálhatják, ugyanis ez a bizonyos jogszabály-módosítás kimondja, hogy kizárólag olyanokat vizsgálhatnak, akik ellen valamilyen más, a jogszabályban felsorolt, vagyon elleni bűncselekményben indult már eljárás. Tehát egyszerű feljelentés, vagy csupán adóhivatali gyanú alapján vagyonosodási vizsgálat nem indulhat akárki ellen” – fejtette ki Michnai Attila.

A politikusok gazdagodását vizsgáló népszavazási kezdeményezést az Új Kezdet a jövő héten nyújtja be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!