2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Átláthatóbbá kellene tenni a közbeszerzéseket

2017. május 22., hétfő 13:20, frissítve: hétfő 15:49

Korrupció, leszakadó társadalmi csoportok, a szociális párbeszéd hiánya, romák megkülönböztetése és romló oktatási eredmények. Ezekre hívta fel a magyar kormány figyelmét legfrissebb országspecifikus ajánlásaiban az Európai Bizottság.

Az Európai Unió tartósan túllendült a válságon, ugyanakkor még nem sikerült felszámolni a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott országspecifikus ajánlásaiban nagy figyelmet szentel a versenyképes munkaerő képzésének, illetve a vállalkozói terhek enyhítésének.

„Megfelelő készségekre van szükség, támogatnunk kell az innovációt, több beruházásra van szükség. Az ajánlásaink jelentős része arra koncentrál, hogy erősítsünk a beruházásokon, javítsunk a jogszabályi kereteken és a sok teherrel járó adminisztratív közigazgatási szabályokon” – közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Magyarországgal kapcsolatosan a jelentés megemlíti a korrupciós kockázatot, illetve azt, hogy a közbeszerzések átláthatóságán és a versenyhelyzet erősítése terén lépéseket kell tenni, például egy hatékony e-közbeszerzési rendszer kiépítésével. Arra is felhívják a magyar kormány figyelmét, hogy nagyobb mértékben figyeljenek oda az elszegényedő társadalmi csoportokra.

„A szociális partnereknek alapvető szerepe van, és ezért szólítjuk fel a tagállamokat is, hogy erősítsék a szociális párbeszédet ott, ahol erre szükség van. Ez a pillér a szociális védelmi rendszerekre is felhívja a figyelmet, hiszen ez egy valós beruházás az emberekbe, és lehetővé teszi, hogy az emberek teljes mértékben kibontakoztassák a bennük rejlő lehetőségeket. Ez a dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg különböző tagállamokra vonatkozóan, hogy javítsanak a szociális védelmi rendszerükön, például Magyarország és Bulgária vonatkozásában” – sorolta Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős biztos.

A jelentés kiemeli, hogy Magyarországnak lépéseket kell tennie a romák oktatásában meglévő szegregáció megszüntetése érdekében, illetve általában az oktatási eredmények javítása terén.

– Amennyiben egy tagállam nem fogadná meg ezeket az ajánlásokat, akkor annak tulajdonképpen nincs következménye, ez csak egy iránymutatás arra nézve, hogy az Európai Bizottság milyen lépéseket várna el annak érdekében, hogy az unió gazdaságát minél jobban össze tudja hangolni a fejlődés érdekben – a Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

Bejelentkezés 12 órakor Brüsszelből:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!