Tízmilliárdokat spórolt az OEP

NT, 2012. augusztus 9., csütörtök 09:34, frissítve: csütörtök 09:49
Összességében 29 milliárd forint relatív megtakarítást mutat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) féléves jelentése. A gyógyszerkasszában jelentős volt a túlköltekezés, míg a gyártóknál jelentős a túlfizetés, a szakellátásnál pedig megtakarítás mutatkozik – írja a Weborvos.hu.

Több mint 40 milliárdos a túlköltés a gyógyszerkasszában a az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) első féléves adatai szerint – írja a Weborvos.hu egészségügyi portál. A gyógyító-megelőző ellátásokra ezzel szemben csaknem 35 milliárddal kevesebbet költöttek a tervezettnél, és hasonló összeget spóroltak a szakellátáson is. A baleseti adó a vártnál nagyobb bevételt eredményezett, a chipsadóként ismert népegészségügyi termékadóból pedig az elvárásoknak megfelelő összeg folyt be. A háziorvosi és fogorvosi ellátásokra a tervezettnek megfelelő mértékű támogatást fizettek ki időarányosan, a gyógyszertárak támogatására pedig csaknem 3 milliárd forintot jut idén. Összességében 29 milliárd forint relatív megtakarítás mutatható ki az első hat hónapban, miután a kiadásoknál 13 milliárd megtakarítást, a bevételeknél pedig 16 milliárd forint többletet sikerült elérni – írja a Weborvos.hu.

Az átvételnek is köszönhető a hatalmas többlet

Az egészségügyi ágazat számára mintegy 90 milliárd forinttal több pénz áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, ennek oka alapvetően a korábban önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények átvétele – ezt még júliusban mondta Tóbiás Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Tóbiás szerint a gyógyszerkasszát érintően az elmúlt időszakban „markáns változások” történek a konvergenciaprogram, illetve a Széll Kálmán Terv egyes intézkedései révén, így a gyógyszertámogatásokra a jövő évre mintegy 198 milliárd forintot terveznek. Mindezek mellett az Állami Számvevőszék a csökkentést kockázatosnak tartja az egészségügyi bizottság valamennyi ellenzéki képviselőjével karöltve. Ugyanakkor a szocialisták bíznak Szócska Miklós szavaiban.

A salátatörvény vezeti be

A úgynevezett spanyol modellnek köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár. A modellt a parlament által elfogadott egészségügyi salátatörvény vezeti be.

Arra, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete korábban azt írta: a spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő adó további 50 százalékos emelkedését jelenti, az egészségügyi államtitkárság úgy reagált: az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban ez egy olyan megoldást jelent, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés