2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsány csak a trágár szavakat bánja

2016. május 26., csütörtök 12:30, frissítve: csütörtök 20:13

Tízéves az őszödi beszéd: 2006. május 26-án beszélt Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció zárt ülésén arról, hogy hazugsággal kampányoltak, ezért a választási győzelem után változtatniuk kell. A politikus már napok óta készül elhíresült beszéde tizedik évfordulójára.

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni! […] Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” Ez az elhíresült őszödi beszéd legtöbbet idézett részlete. Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án a balatonőszödi kormányüdülőben beszélt arról, hogy hazugsággal kampányoltak, ezért a választási győzelem után változtatniuk kell.

– Egy viszonylag fáradt társaságot akart Gyurcsány Ferenc felrázni ezzel a beszéddel.
– Ez sikerült ott?
– Nem.

A beszédet akkor élőben hallgató Baja Ferenc a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta: a frakcióülés után egy kisebb körnek tartott zárszót Gyurcsány Ferenc, amivel a jelenlévők többsége már akkor sem értett egyet.

– Nem volt politikai jelentősége akkor. Annak volt politikai jelentősége, amit délelőtt mondott. Ez pedig – azóta világosan ki is derült – személyes hitvallás volt, amellyel a Magyar Szocialista Párt ottani képviselőinek jelentős része nem azonosult. Nyilván volt rossz érzés arra vonatkozóan, hogy milyen fordulatokat használ Feri, de ugye az egy zárt ülés keretei között…
– Őszintének érezték ezt a vallomást?
– Igen.

A beszéd két héttel az önkormányzati választás előtt szivárgott ki, azt máig nem tudni, kik küldték el a sajtónak. Az ezt követően kezdődött tüntetéssorozat megalapozta a Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelmét.

„Hogy megbántam, hogy csúnyán beszélek? Legfeljebb azt!”

Gyurcsány Ferenc már napok óta készül elhíresült beszéde tizedik évfordulójára a Facebookon. „Az az igazság, hogy nincs sok választásunk. Azért nincs, mert elárultak. Nem egyszer, kétszer. Először néhány MSZP-s vezető…” – a tíz évvel ezelőtt is használt szófordulatokkal átszőtt videóüzenetében a beszéd kiszivárgásáról azt mondta: saját párttársai akarták tönkretenni.

Ezután áttért a jelenlegi kormány bírálatára: „Mindenki tudja, hogy néz ki ma egy kórházi menza, vagy tudja, hogy hogy néz ki egy kórházi szoba, de mivel nincs vizitdíj, ami a kórházaknál maradt volna, nincs is miből kifesteni azokat. Ma gyakorlatilag egy cigány ember az egyetlen, aki kórházakban felújításokkal foglalkozik, aki hálából ingyen festi ki a kórtermeket. A kormány meg tesz rá. Egyetlen dolgot újít föl: Orbán Viktor dolgozószobáját, a budai Várat, újabb százmilliárd forintért. Illetve focistadiont épít. Miért? Mert ez a miniszterelnök kedvenc sportja. Mennyire van ez attól, hogy Ceausescu szülőfalujában stadiont építettek? Semennyire!” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, megtanulta őszöd leckéjét, és újra le fogja győzni Orbán Viktort. Majd azzal a mondattal zárta, mint tíz évvel ezelőtt: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!