2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tizenkét évet kapott a baltás rablógyilkos

2016. május 3., kedd 20:26

Nyereségvágyból elkövetett emberölés és rablás kísérlete miatt 12 évre ítélte első fokon a bíróság azt a fiatalt, aki a 18. születésnapja előtt két hónappal tört be egy gyarmati családi házba. A ház tulajdonosát baltája nyelével megölte, a feleségtől viszont így is hiába követelte a család értékeit.

„Azt már el is ismertem, mert valóban úgy történt, hogy a baltanyéllel ütöttem meg a sértettet, de nem azzal a szándékkal, hogy én sérelmet okozzak neki. Önvédelemből ütöttem meg, tisztelt bíró úr, és sajnálom, utólag is őszinte részvétemet szeretném nyújtani a családja iránt” – fogalmazott a vádlott.

Megbánta tettét, mondta az utolsó szó jogán a most már 19 éves férfi, aki 2014 decemberében tört be egy gyarmati családi házba. Az ott lakó idős férfi rajtakapta, ezért őt leütötte, majd a földön többször fejbe verte. Ezután az áldozat feleségétől és fiától követelte, hogy adják át értékeiket. Nem járt sikerrel, így szinte üres kézzel hagyta el a helyszínt.

A vádlott egy másik ügy miatt jelenleg is börtönben van. A most kiszabott ítélet így a korábbiakhoz adódik. „A győri törvényszék a vádlottat 12 év szabadságvesztés büntetésre ítélte halmazati büntetésül nyereségvágyból elkövetett emberölés, fegyveres rablás kísérlete, illetve lopás vétsége miatt a szabadságvesztést a fiatalkorára tekintettel fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani. Az ítélet nem jogerős” – közölte Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék sajtótitkára.

A törvény szerint a bűncselekményre maximum 15 év lett volna kiszabható, az enyhítő körülmények miatt ítélte 12 évre a vádlottat a bíróság. „Beszámítási képességében enyhén korlátozott, hiszen van egy kis gyengeelméjűsége, és ez korlátozta őt cselekménye következményének felismerésében. Illetve ezen felismerésnek megfelelő cselekmény kifejtésében, ami a továbbiakat illeti, a vádlott 2015. március 17-én töltötte be 18. életévét” – mondta Köszler Ferenc bíró.

Így az elkövetéskor még fiatalkorúnak számított a vádlott, aki leghamarabb a kiszabott büntetés kétharmadánál, azaz 8 év múlva szabadulhat feltételesen. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd enyhítésért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!