2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Tízből kilenc autónak tekerik vissza a kilométeróráját

2016. július 24., vasárnap 13:00, frissítve: vasárnap 13:20

A külföldről behozott járművek közül tízből kilencnek tekerték vissza a kilométeróráját – állítja a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége. Nem jobb ugyanakkor a helyzet a belföldi adásvételéknél sem: minden második autónak manipulálták a mérőműszerét. A kilométeróra visszatekerése börtönnel büntethető, de a hétköznapokban nagyon nehéz bizonyítani.

Új autóra még mindig nincs pénze a vásárlók többségének, ezért pörög a hazai használtautó-piac. Évről évre egyre több járművet hoznak be az országba: tavaly 120 ezer, idén akár 150 ezer használt gépkocsi találhat majd gazdára.

„Több mint 70 százaléka 10 évnél idősebb és az átlagéletkoruk is 11-12 év között van. Úgyhogy ez nem egy jó folyamat. Nem azért nem jó folyamat, mert tizenéves autókat nem lehet használni, hanem azért, mert egyfelől nagyon öregíti a magyar autóparkot, másfelől környezeti szempontból ezek az autók sokkal kevésbé korszerűek, mint a ma forgalmazottak, így a környezetszennyezés oldaláról nézve sem túl rózsás a kép” – mondta a Hír TV-nek Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.

A kereslet növekedésével párhuzamosan, a kilométeróra manipulálása is reneszánszát éli.

„A szövetségünk felmérése szerint most már minden tíz autóból, amit külföldről hoznak be, kilencnél valamilyen manipuláció érinti a kilométerórákat. Ez egy egyre romló tendencia, korábban azért nem volt ilyen sok manipulált kilométerórával érkező autó Magyarországra” – mondta Szilasi János, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Sokan még mindig olyan járművet keresnek a piacon, ami legfeljebb százezer kilométert futott, holott a rendszeresen szervizelt autókkal több százezer kilométernyi használat után sincs gond.

„Sokkal tartósabbak az autók, úgyhogy nem kell attól félni, hogy százezer kilométer vagy kétszázezer kilométer futásteljesítmény után egy autó nem lesz megbízható társa a tulajdonosának” – tette hozzá Szilasi János.

A kilométeróra visszatekerése bűncselekmény, amit egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Bizonyítani azonban  nagyon nehéz.

„Az illető arra hivatkozik, hogy ő maga se tudta, úgy vásárolta, a visszatekerés nem az ő tudomásával, nem az ő közreműködésével történt, akkor nem lehet elmarasztalni. Pontosan ennek a felismerése vezetett, vezet oda, hogy ezek az esetek eléggé elszaporodtak, de a számonkérésről alig lehet tudni” – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke.

A szakemberek szerint az adózás átalakításával kellene ösztönözni a gépkocsi-tulajdonosokat arra, hogy ha már használt járművel vásárolnak, akkor lehetőleg minél fiatalabb és kevésbé környezetszennyező modellt válasszanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!