2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tíz éve a demokrácia fekete napja volt október 23.

2016. október 23., vasárnap 10:03, frissítve: hétfő 20:25

Tíz éve éjszakába nyúló utcai harccal fejeződött be az ünnepnap. 2006. október 23. a rendszerváltás utáni parlamentáris demokrácia fekete napjaként írta be magát a legújabb kori magyar történelembe.

Parlamenti emléküléssel vette kezdetét tíz évvel ezelőtt az október 23-i ünnepségsorozat. A két ellenzéki párt, a Fidesz és a KDNP Gyurcsány Ferenc beszéde miatt bojkottálta a rendezvényt. A volt miniszterelnök arról beszélt, hogy védeni, de korlátozni is kell az egyén személyes szabadságát, ha az a másik ember szabadságát sérti. Gyurcsány a mártír Nagy Imrét saját maga és az összes rendszerváltozás utáni miniszterelnök politikai elődjének nevezte.

„Nem lehet középen állni, nincs félút szabadság és diktatúra között. Világosan kell beszélni, nincs osztályuralomra épülő demokrácia, nincs zsarnokságra épülő egyenlőség, nincs szabadság demokrácia nélkül. Nincs jogállam, szabadon választott parlament nélkül és ennek felelős kormány nélkül” – fogalmazott akkor Gyurcsány Ferenc.

Az őszödi beszéd után kialakult zavargásokat szembeállította ’56-tal. Azt mondta: nem az a tét, hogy legyen-e demokrácia, hanem az, hogy a parlamenti politizálást legyőzi-e az utcai.

Közben a Parlament környékén tüntetők több csoportja azt követelte, hogy engedjék őket a központi ünnepségre. A megemlékezésen számos külföldi vendég is megjelent. A rendőrség azonban kiszorította a civileket, akik a bazilikához, majd a Corvin közbe vonultak, ahol már több ezren gyűltek össze.

A legnagyobb tömeg 23-án délután a Fidesz-rendezvényen, az Astoriánál ünnepelt, ahol Orbán Viktor pártelnök is beszélt. „Igen, ügydöntő népszavazási kezdeményezéseket nyújtunk be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében. Ezzel kiköszörülhetjük a magyar demokrácián esett csorbát, és eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa is” – hangoztatta 10 évvel ezelőtt Orbán Viktor.

A Kossuth téri tüntetőket a rendőrség az Astoria felé, a Fidesz rendezvényének irányába terelte. Rövid időn belül rengeteg lett a sérült. Több embert ugyanis gumilövedékkel lőttek meg a rendőrök, köztük járókelőket is, míg másokat súlyosan bántalmaztak.

A tüntetők ekkor indították be a Városháza parkból kihozott tankot, és megindultak a rendőrök felé, az egyenruhások azonban megrohamozták a páncélozott járművet és elfoglalták. A rendőrség minden eszközt bevetett, majd miután egy gyors rohammal kiürítették az Astoriát, a tömeg egy részét a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér felé, míg a másik felét a Kossuth Lajos utcán a Ferenciek tere felé szorították. Itt órákon át tartó állóháború következett.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél összegyűlt Gyurcsány-ellenes tüntetők csoportjait csak éjjel sikerült kiszorítani a környékről, akik fagerendákból, építési törmelékből és raklapokból építettek útakadályt. Az oszlatáshoz a rendőrség a fővárostól kért és kapott segítséget, egy hókotróval törte át a barikádot, majd könnygázt és vízágyúkat vetettek be. A rendőrterror végül a Vámház körúton fejeződött be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!