2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Tisztifőorvos: A bárányhimlő elleni kötelező védőoltásból nincs hiány

A bárányhimlő elleni kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltási program szeptemberben elindult - közölte az országos tisztifőorvos kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

  • Tisztifőorvos: A bárányhimlő elleni kötelező védőoltásból nincs hiány

Müller Cecília elmondta, azok a gyerekek kapják meg most szeptemberben az első oltást, akik 2018 augusztusában születtek, az ismétlő oltást pedig 16 hónapos korban adják. Most körülbelül nyolcezer gyerek kapja meg a vakcinát - tette hozzá.

Közölte, a kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltóanyag már augusztusban az orvosoknál volt.

Müller Cecília elmondta, évente 28 ezer és 52 ezer között van a bárányhimlős megbetegedések száma, tehát indokolt volt a kötelező oltási rendbe emelni a betegség elleni vakcinát. Ezzel tizenkettőre emelkedett az életkorhoz köthető kötelező védőoltások száma.

A tisztifőorvos - mérföldkőnek nevezve a bárányhimlőoltás kötelezővé tételét - kiemelte, annak bevezetése tovább javítja a magyarországi járványügyi helyzetet, ami eddig is kiváló volt Európában.

Jelezte, a bárányhimlő az összes - kötelezően jelentett - fertőzéses megbetegedések feléért felelős, ezért is volt indokolt az oltás bevezetése. Annak beadása után a gyerekek életük során védettek lesznek, nem fogják a vírust hordozni, amely egyes esetekben felnőttkorban is okozhat problémát: egy legyengült immunrendszer esetén övsömör formájában jelentkezhet.

A bárányhimlő elleni oltás hiányáról szóló sajtóinformációkra reagálva Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos elmondta, Magyarországon e betegség megelőzését szolgáló vakcinából két típusú oltás van forgalomban, hiány nem a kötelező védőoltásból van.

Müller Cecília hozzátette, a szakmai szabályok szerint egy védőoltási sorozatot azzal a készítménnyel kell befejezni, amelyikkel elkezdték. Ugyanakkor véleménye szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen ha a gyerek az első oltást megkapta, akkor már élvez egyfajta védettséget, így az emlékeztető oltás időben kicsit kitolható.

Surján Orsolya beszélt a betegbiztonság fontosságáról is, ezzel kapcsolatban elmondta, az elmúlt időszakban több jogszabályváltozás is életbe lépett ezen a területen. Az egyik ilyen az infekciókontroll-rendelet, amely az eddigieknél több segítséget nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak belső szabályzatuk kialakításához.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!