2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Tiltakoztak a fölösleges fal ellen

2017. szeptember 23., szombat 19:45, frissítve: szombat 20:04

Élőlánccal tiltakoztak a fonyódiak a vasútvonal mellé tervezett zajvédő fal ellen. Szerintük már csak a környezetvédelmi hatóság ragaszkodik az építményhez, miközben azok is ellene vannak, akiket éppen védeni akar a hatóság.

Hét ház, ennyit óvna meg a vonatok zajától a Fonyódra épülő fal. A helyiek nem kérnek belőle, azt mondják, a háztulajdonosok amúgy is csak nyáron lakják az épületeket.

„Ez nem egy budapesti környék vagy egy nagyvárosi környék, ahol életszerűen tartózkodnak. Itt csak nyári használat van, amikor a strand és a lakások egyformán használódnak, de a strandon ezer ember van, és a játszótértől tíz méterre megy el a vonat, ahol nem lesz fal. A 3-4 éves gyerekeket nem fogja védeni, úgyhogy én teljesen fölöslegesnek tartom” – mondta egy helyi lakos.

A polgármester is a tiltakozók pártján áll, szerinte a fal zajcsökkentő hatása elenyésző lesz, de anélkül sem zavaró a zajszint. A fideszes Hidvégi József arról beszélt, „a komolyabb zajhatások 90-120 decibelnél kezdődnek, ami annyira minimális, hogy ebben az esetben véleményünk szerint is el kellene tekinteni a jogszabályi környezettől, helyette a józan észre kéne hallgatni”.

A fal miatt a vasúton nehezebb lesz biztonságosan átjutni, ugyanis a tiltakozók szerint az építmény a belátható távolságot is csökkentené. Pedig a strandra nyáron itt naponta ezernél is többen érkeznek.

„Ha át akar menni a túloldalra a strandra, sokkal nagyobb veszélynek lesz kitéve, mint amikor nincs a fal, mert innen föntről már belátható, hogy érkezik a vonat. Sorompó nincsen, az látható, úgyhogy az embernek sokkal nagyobb a veszélyérzete, hogyha előrébb megy, jön egy vonat és elcsapja” – ismertette egy másik helybéli.

A hatóságok közül már csak a környezetvédelmi az, amelyik kitart a fal mellett. „Abban bízunk, hogy egy ekkora megmozdulás láttán csak meg lehet győzni egy hivatalt, melynek nincs észérve a 8 decibelen kívül a fal építésére. Ez a nyolc decibel pedig annak a hét nyaralótulajdonosnak az érdekeit védené, akik már többször több helyen kijelentették, hogy ők nem kérnek falat” – mondta Veressné Mészáros Judit, a tiltakozás szervezője.

A tiltakozók a fal építéséhez előkészített oszlopokat kivették a gödrökből, helyükbe virágot helyeztek – így szimbolizálva kérésüket, hogy maradjon meg az eddigi környezet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!