2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Ottó 03:00

Tiltakoznak a városban a fideszes terv ellen

2016. november 28., hétfő 22:43, frissítve: kedd 09:10

Tiltakoznak a szentesiek a központi orvosi ügyelet elköltöztetéséről szóló fideszes terv ellen. A Jobbik már több mint ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze, a helyi baloldali pártok és a Szentes Városért Civil Fórum pedig lakossági fórumot tartott.

A központi orvosi ügyeletet a szentesi mentőállomáson alakították ki évtizedekkel ezelőtt. A kórház az ügyelettel szemben alig néhány száz méterre van, a súlyosabb betegek azonnal magasabb szintű ellátást kapnak így. A központi orvosi ügyeletet az OMSZ vállalta, a költségeket pedig az önkormányzat állja. A rendelőt uniós pénzből újították fel nemrég. A fideszes többségű közgyűlés azonban több kilométerre vinné az ellátást.

„Ha az ügyeleten baj van, akkor annyi, hogy átmegyek tíz méterre, hogy »srácok, gyertek be, van egy beteg, akit át kell vinni a sürgősségire, fogd a menetlevet, hozzuk a kocsit, és megyünk«. Most, ebben az ügyben mindenki tudja: mentőt hogy tudunk hívni? 104, Szeged. Szegeden megkérdezik, hogy mi baj van, aztán visszaszólnak Szentesre, és majd onnantól kezdve ketyeg az óra” – magyarázta az OMSZ szentesi mentőállomásának mentőszakápolója.

Orvoshiány miatt a mentőszolgálat januárral felmondta a szerződést, de a rendelőt továbbra is biztosítaná az önkormányzatnak évi 800 ezer forint bérleti díjért.

„A Fidesz olyan indítványt nyújtott be, amelyben a Vásárhelyi út 30., az ottani orvosi rendelők mellett levő gyógyszertár átalakítását javasolta ügyeleti helyiséggé. Ez ma 10 millió forint tájékán mozog; azért mondom, hogy tájékán, mert még a számla nem végleges, hisz nemcsak az épület átalakítása kell hogy napirendre kerüljön a költözésnél, hanem bútorzattól kezdve sok minden kiegészítő” – mondta Szirbik Imre, Szentes MSZP-s polgármestere.

A költözés hátterében némelyek azt sejtik, hogy mivel a háziorvosok a mostani helyen nem akarnak ügyeletet vállalni, a Fidesz által megszavazott költözés után az új helyen egy külsős cég venné át az ellátást. Jövőre 60 millió forint jut az ellátásra ebből 27 milliót a városnak kell majd állnia.

„Ha már egyszer így is, úgy is többe kerül a városnak, akkor ne adjuk oda idegen vállalkozónak, hanem legyen kifizetve a saját orvosainknak, ők járjanak jól. Tehát ne vállalkozásba adjuk ki, mert nem a két szép szemünkért fogja a vállalkozó működtetni az ügyeletet, ő szépen le fogja szedni a maga kis sápját” – mondta Krausz Jánosné, a Szentes Városért Civil Fórum tagja.

A lakossági fórumra sem a háziorvosok, sem pedig a fideszes képviselők nem jöttek el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!