2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Tiltakozik az ellenzék a győri plébános miatt

2015. november 24., kedd 19:00

Tiltakozik a győri ellenzék, mert a város plébánosa vasárnapi prédikációjában arra szólította a híveket, hogy írják alá a Fidesz kvótarendszer elleni íveit. Az ellenzéki politikusok szerint a szószéken semmi helye nincs a pártpolitikának. A plébános és a Fidesz nem nyilatkozott.

„Legyen bennük elég határozottság és bátorság elindulni, jó szemmel kikeresni, hol és mikor van lehetőségük minél hamarabb aláírni a beléptetési kvóta ellen azt a papírt, amelyet nevükkel és határozott helytállásunkkal és kiállásunkkal kell adnunk, csak így tudjuk megőrizni ezen a földön Krisztus királyságát” – a Fidesz menekültügyi kvótarendszer elleni íveinek aláírására buzdította a híveket vasárnapi homíliájában Balázs Tamás győri plébános. Kedden már nem állt ki a nyilvánosság elé.

Győrött azóta is folyamatosan gyűjtik az aláírásokat. Múlt hét végéig országszerte 750 ezer szignó jött össze.

A Jobbik a Fideszhez hasonlóan ellenzi a kvótarendszert, de azzal már nem ért egyet, hogy az atya a templomban buzdítja aláírásra a híveket. „Az atyának a viselkedését egyszerű pártaktivista tevékenységnek ítélem meg, noha üdvözlendőnek tartaná a Jobbik, hogy ha az országunkat érintő és nemzetünket érintő sorskérdésekben az egyház többször nyilatkozna, de nem ilyen módon, egy pártnak az aláírásgyűjtő ívét reklámozva kvázi a tiszteletes a misén” – hangsúlyozta Fodor Roland győri önkormányzati képviselő.

A baloldali pártok is tiltakoztak az atya tette ellen. „Én azt gondolom, hogy az atyának igenis el kell gondolkodnia azon, hogy a közösséget kell szolgálnia. Ha ő azt gondolja, hogy világnézetében egy pártot szeretne támogatni, azt megteheti, de ezt nem a szószéken kell tennie” – mondta Neupor Zsolt, a DK önkormányzati képviselője.

Az MSZP azt is felemlegette, hogy Ferenc pápa a menekültek befogadására szólította fel a plébániákat. „Mint hívő embert és mint baloldali politikust egyformán megrázott és felháborodással töltött el, ami történt. A plébános úr legalább saját hitének tanításaival tisztába kellene, hogy legyen, ha már a szentatya erkölcsi útmutatását semmibe veszi” – jelentette ki Eredics Imre, az MSZP győri elnöke.

A Fidesz nem kívánta kommentálni a történteket. A plébánosnak írásban is elküldtük kérdéseinket, de eddig nem kaptunk választ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!