2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Tiborczékhoz kerülhet az állam nyakán maradt Rác fürdő

,

2017. február 21., kedd 16:52, frissítve: kedd 17:56

Nem ír ki nyílt pályázatot a Rác fürdő értékesítésére a Fővárosi Önkormányzat – helyette hagyja, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank találjon rá vevőt. A Hvg.hu úgy tudja: a vevő Tiborcz István környezetéből kerülhet ki. A Demokratikus Koalíció feljelentést tesz az ügyben, a Jobbik pedig időpontot kért a főpolgármestertől. A Fidesz tagadja, hogy Tiborczéké lenne az egykori törökfürdő.

Hét éve áll üresen a budai Rác fürdő. A felújítás ugyan évekkel ezelőtt elkészült, de elszámolási viták miatt 2010 óta nem működik. A munkálatokhoz a Magyar Fejlesztési Bank adott 7,6 milliárd forintos kölcsönt, a követelést viszont később az állami támogatás megtartása érdekében a Fővárosi Önkormányzat diszkontáron megvette. A szerdai előterjesztés lényege, hogy Budapest hozzájut a pénzéhez, cserébe viszont az MFB vállalja, hogy az általa megtalált titokzatos befektető nyolc hónapon belül megnyitja a szállodát és a fürdőt is. A HVG információi szerint a vevő a miniszterelnök vejének üzleti köréből kerülhet ki.

„A Magyar Fejlesztési Banknak, akiről egyébként tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc és Tiborcz István házi pénztára, nekik van egy titokzatos ügyfelük, aki féláron elvinné az egész létesítményt. Szerintünk az a követendő út, az a helyes eljárás, hogyha a főváros hét év pereskedés után most már végigcsinálja az egész eljárást, megvárjuk a végelszámolást, kifizeti, amit ki kell, és akkor így, immár teljes piaci áron nyilvánosan értékesíti a Rác fürdőt és a mellette lévő szállodát, vagy pedig megtartja” – mondja Szaniszló Sándor szocialista fővárosi önkormányzati képviselő.

„Nem tud leállni a mutyival a Fidesz, azaz az Orbán család” – mondja a Demokratikus Koalíció I. kerületi képviselője. A Gyurcsány-párt feljelentés tesz a Rác fürdő ügyében. „A fürdő és a mellette lévő szálloda nyolcmilliárdot ér, ezt 3,1 milliárdért adnák tovább, tehát legalább 4-5 milliárdot keres majd az új tulajdonos. A DK a kormányváltás után ki fogja vizsgálni ezt az ügyet is, addig is feljelentést teszünk hűtlen kezelés gyanúja miatt” – ígéri Veres Dávid.

A Jobbik frakcióvezetője a főpolgármesterrel tárgyalna. Volner János Tarlós Istvánt az ügylet megakadályozására próbálná rávenni. „Én személyesen fel szeretném keresni Tarlós Istvánt, és rávenni arra, hogy a fővárosi vagyonnal sem ő, sem a kormányzat ne bánjon ilyen felelőtlenül, ugyanis ezzel az egy lépéssel legalább 4-5 milliárd forinttól megfoszthatja a főpolgármester, hogyha belemegy ebbe az alkuba, a fővárost, és ilyen módon óriási kár éri az embereket. Tiborcz István pedig, ha ő áll ezek mögött a befektetők mögött, akkor egy csapásra 4-5 milliárd forintot kereshet” – nyilatkozta Volner János.

A Fidesz tagadja, hogy Orbán Viktor vejének üzleti köréhez kerülne a fürdő. „Erről nincs szó, akkor sem, ha a Hír TV ezerszer hangsúlyozza, ez akkor sem igaz” – jelentette ki Halász János. A frakciószóvivő a főváros szabaddemokrata vezetésére mutogat vissza az ügyben. „A Rác fürdő estében egy olyan régi törökfürdőről van szó, aminek a felújítása elkezdődött korábban, még Demszky Gábor főpolgármesterségének idején és félbemaradt, mint annyi minden más, nem fejezték be, egy torzó, és ezt el kéne készíteni jól” – jelentette ki Halász János.

A Rác fürdőt hat évvel ezelőtt 11 milliárd forintból újították fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!