2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tiborcz hallgat az ügyletekről, majd ha akar, telefonál

2016. december 3., szombat 16:14, frissítve: szombat 23:14

Hallgat a kastély-ügyletekről Tiborcz István, a miniszterelnök veje. A Célpont oknyomozó riportere hiába kérdezte az adásvételekről. Szakértők szerint a műemlékek felújítása az adókedvezmények miatt lehet vonzó üzlet.

Az elmúlt két évben sorra cseréltek gazdát vidéki kastélyok, a legnagyobb vásárlók pedig a szaúdi milliárdoshoz, Ghaith Pharaonhoz köthető-, illetve Tiborcz István-közelinek tartott cégek. A seregélyesi Zichy-Hadik kastélyt a Pharaon-Alfa Kft. vette meg 382 millió forintért.

A Ghaith Pharaonhoz köthető Pharaon Beta vette meg Tolna megyében a hőgyészi kastélyt is, valamivel több mint 1 milliárd forintért. A Pharaon Alfa és a Pharaon Beta ügyvezetője is egy bizonyos Abu Namous, az FBI által körözött szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon ügyvédje. A férfi a Magyar Narancs felvételén Tiborcz István társaságában látható.

A miniszterelnök vejéhez köthető cégek Bodajkon és Turán vásároltak be. A két társaság ügyvezetője Tóth Judit, aki a legnagyobb közösségi portálon Tiborcz István ismerőse. A kft. budapesti székhelyén a miniszterelnök veje is feltűnik, épp akkor invitált irodájára egy urat, amikor a Célpont ott járt.

A cégek ügyvezetőjére hiába várt a stáb, Tiborcz Istvánt pedig letagadták.

– Jól láttam, hogy Tiborcz úr itt van bent?
– Nem ismerjük Tiborcz urat.
– Nem?
– Megtennék, hogy távoznak most, hogyha megkérem önöket?

A miniszterelnök veje rövidesen az irodaház előtt tűnik fel.

– A BDPST Zrt.-nél miért ön fizette be az illetéket? Ugye ez a cég tag abban a két cégben, amely most kastélyt vásárolt.
– Hát, de most önnek ehhez, őszintén kérdezem, mi köze van egyáltalán?
– Hát, a Hír TV riportere vagyok és szeretném megkérdezni...

– Én értem, de hát most, ha én szeretnék interjút adni, föl fogom magukat hívni.
– Értem, de azt megkérdezhetném, hogy miért ön fizette be ezt az illetéket?
– De mi közük van hozzá?
– Hát szeretnénk, hogyha esetleg ezt...
– De én nem szeretnék, én nem szeretnék erre válaszolni a kérdésre. Hogyha szeretnék, akkor föl fogom magukat hívni.
– Mi a cél a kastélyokkal, mi lesz belőlük?
– A céget kell megkérdezni, nem engem.

A kastélyügyletekről Tiborcz István nem szívesen beszél, pedig a hozzá köthető cégek a bodajki és a turai műemléképületek óta már a Városligeti fasoron álló Spitz-villát is megvásárolták. A lepukkant épületek az adókedvezmény miatt végül kifizetődőek lehetnek.

„Van egy nagyon érdekes plusz lehetőség is azoknak a vállalkozásoknak, akik ezután jutnak kastélyokhoz vagy már most is rendelkeznek vele, ugyanis lehetőség van arra, hogy ha nem tudták igénybe venni teljes mértékben azt az adókedvezményt, amit biztosít ugye nekik a törvény, akkor ezt igénybe vehetik a kapcsolt vállalkozások is” – mutatott rá Horváth András adószakértő.

A kormány ugyanis társaságiadó-kedvezményt biztosít azoknak a cégeknek, amelyek műemléki épületek felújításába kezdenek. Ráadásul a kapcsolt vállalkozások között akár milliárdokat is mozgathatnak – illetékmentesen.

„Gyakorlatilag a kastélyok felújításának technológiai feladatai ellenőrizhetetlenül sok pénzt igényelnek. Ez tökéletesen alkalmas adócsalásra. Ide bármennyi költséget el lehet számolni. Most teremti meg hozzá a jogszabályi környezetét a kormány azzal, hogy olyan adószabályokat szab, amelyekkel minden további nélkül lehetséges lesz az, hogy akár 4,5 milliárdig egy-egy esetben igénybe vegyék a társaságiadó-kedvezményt” – szögezte le Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

Közben már tart a vadászterületek újraosztása országszerte – akik most hozzájutnak a vadászati jogosultsághoz, azok 20 évre be lesznek betonozva, teszi hozzá Sallai R. Benedek.

Tiborcz és Pharaon: kastélyok és titkok – Célpont szombaton 19.30-tól a Hír TV műsorán!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!