2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

TI: Az államhatalom kedvez a hozzájuk közel álló üzleti köröknek

2016. december 9., péntek 22:29, frissítve: szombat 12:14

Egyre nehezebben megismerhetőek a kormány és az állami szervek számára kellemetlen adatok – hangoztatták jogászok és újságírók az egyik korrupció elleni nemzetközi szervezet konferenciáján. A Transparency International tíz éve működik Magyarországon, több jelentős adatkérési perben nyújtott már jogi segítséget.

Több mint 30 milliárd forinttal stafírozta ki a jegybank az egyik Pallas Athéné alapítványt, amely az összegből pályázatokat írt ki, különféle díjazásokat és tanácsadást is finanszírozott. A részletes költéseket azonban máig titkolnák, ha a Magyar Narancs idén márciusban jogerősen nem nyert volna adatkérési pert. A hetilap oldalán közreműködött a Transparency International is.

„A rendszerváltás óta soha nem látott mértékben központosított államhatalom nem egyszer a jogalkalmazás és a jogalkotás eszközeivel visszaélve hozza kedvező helyzetbe a hatalmon lévőkhöz közel álló üzleti köröket” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a szervezet vezetője, Martin József Péter péntek este az évfordulóra szervezett kerekasztal-beszélgetést. A meghívottak egyetértettek abban, hogy sokszor a független igazságszolgáltatás volt az utolsó fórum, amely biztosítani tudta az állami átláthatóságot.

„Aki a jogállamban bízik, annak alapból hinnie kell, hogy a bíróság független és pártatlan. És a minősítő jelzők pozitív-negatív irányba ezt kezdhetik ki. Úgyhogy én magam akkor sem örülök, hogyha dicsérik a bírósági ítéletet, éppúgy, mint hogyha szidják” – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A felszólaló újságírók tapasztalatai szerint ma már általános, hogy a jegybanki alapítványok költéseihez hasonló, kötelezően megismerhető adatokat akár jogszabálysértő módon is visszatartanak állami szervek.

„Amikor kicsit is érzékenyebb adatot kér az ember, akkor szinte az első reakció mindig az, hogy nem. Vagy nem is válaszolnak egyáltalán” – mondta Pethő András, a Direkt36 újságírója.

A két hónapja megszüntetett Népszabadság munkatársa szerint ilyen ellenszélben egyre nehezebb olyan műhelyeket fenntartani, amelyek valódi kontroll alatt képesek tartani a kormányt.

„Kell az a jogi háttér, az az embermennyiség, az az infrastrukturális háttér, amely lehetővé teszi, hogy az emberek idejével, felkészültségével, különböző képességeivel gazdálkodni lehessen. Minél kisebb egy ilyen műhely, annál korlátozottabbak ezek a lehetőségek, annál kevésbé teszik lehetővé, hogy üzemszerűen működtetni lehessen azokat a gyakorlatokat, amelyek nyomán akár napról napra születnek ezek a cikkek” – véli Pető Péter volt főszerkesztő-helyettes.

Az adatvédelmi hatóság elnöke a közpénzek felhasználását az utolsó fillérig megismerhetővé tenné.

„Az adatvédelmi hatóságnak az az álláspontja, hogy ki lehet kérni és ki is kell adni számlákat. Akár számla szintig dokumentumokat” – közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A Transparency International jelenleg is több adatkérési perben folytat jogi közreműködést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!