2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tévhit, hogy a gyermekek nem érintettek

2015. november 14., szombat 16:55

Évről évre emelkedik a cukorbetegek száma, szakértők szerint a közeljövőben az egymilliós számot is elérheti. Az életmódváltás szükségességére, a rendszeres önellenőrzésre és a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet a cukorbetegség világnapja alkalmából. Az orvosok szerint tévhit, hogy a gyermekek nem érintettek a betegségben, hiszen a diabétesz akár csecsemőkorban is kialakulhat.

Több százan vettek részt a diabétesz világnapján Budapesten. A szakértők szerint 320 millióan érintettek a betegségben világszinten.

„A cukorbetegség ma már egy népbetegség, rengeteg embert érint, és egy komplex, összetett probléma, nemcsak az orvos és a beteg magánügye, hanem hatalmas társadalmi probléma. A mai nap egy jó lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet, muszáj életmódot váltsunk” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke.

A cukorbetegség nemcsak a felnőtt lakosságot érinti, egyre több gyermek válik beteggé. Az egyes típusú, fiatalkori cukorbetegség oka egyelőre nem ismert, azonban a gyors felismerés akár életet is menthet.

„A legfontosabb, hogy nagyon gyorsan kell cselekednünk, hogyha a korai, enyhe tüneteket tapasztaljuk a gyermekünknél, vagy a fiatalok saját magukon. Ezek a tünetek, hogyha egyik napról a másikra nagyon sokat kezd inni, nagyon sokat pisil, fáradt és hiába jó az étvágya mégis fogyni kezd, akkor mindenképpen gondoljunk az egyes típusú vagy gyermekkori cukorbetegségre” – jelentette ki Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány képviselője.

A Hír TV által megkérdezett diabetológus szerint a legkockázatosabb időszak a kisgyermekkor, ilyenkor sok múlik a szülőkön is. „Akár már 1-2-3 évesen, vagy kis óvodás korban is nagyon gyakran elkezdődik az egyes típusú diabétesz. Ők nem értik meg, hogy miért van szükség erre a kezelésre, miért kell vércukrot mérni, miért kell inzulint adni, miért nem akkor és annyit ehetnek, amennyit szeretnének és miért kell a játékot megszakítani, tehát ők még nem partnerek ebben” – jegyezte meg Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekdiabetológus.

A szakértők szerint ugyan a közétkeztetésben kötelező ellátni a cukorbeteg gyerekeket, azonban ez a kisebb településeken, de még több budapesti intézményben sem megoldott. Magyarországon több tízezerre tehető a kiskorú cukorbetegek száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!