2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Tettlegességig fajult a vita a Ligetben

2016. június 27., hétfő 16:33

Tettlegességig fajult a ligetvédők és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bontását végző cég biztonsági emberei közötti vita éjszaka a Városligetben. Az épületet kordonnal vették körbe, hogy a tiltakozók ne akadályozhassák az építkezést. A demonstrálók a projekt teljes leállítását követelik.

Kora hajnalban jelentek meg kopaszok a Közlekedési Múzeumnál, hogy a bontásra ítélt épületet körbekerítsék. A ligetvédők először békésen álltak ellen, majd a kordont próbálták megrongálni. A 168 Óra felvételein jól látszik, hogy az egyik őr azt állítja, hogy megütötték. Kora reggel ki is hívták a rendőröket, de még mindig az éjszakai sérelmeket sorolták, patthelyzet alakult ki.

A ligetvédők állítják: nem a bontást akarják akadályozni, hanem a Városliget átépítését. „Ez az egész Liget-projekt nem volt egyeztetve a lakossággal, illetve a szakma nagy része is ellene van. Ennek ellenére kezdenék el ezt az egészet, tehát mi ahol tudjuk, blokkoljuk. Nem a bontással van bajunk, hanem hogy elkezdik ezt a projektet, mielőtt megegyeznének bárkivel” – nyilatkozta Kiripolszky Csongor ligetvédő.

A helyszínen a PM önkormányzati képviselője is azt hangoztatta, hogy nem a régi épület bontásával van a probléma, hanem azzal, amit helyette építenének. „Tudjuk azt, hogy a tervek szerint több ezer négyzetméter terület lesz a föld alatt, több szinten mind a kiállítótereket, mind a mélygarázsokat illetően. Ez a hatalmas gödör olyan módon befolyásolhatja a talajvízviszonyokat, a hidrogeológiai viszonyokat, amely egyrészt ártalmas lehet a környező házaknak – tehát azt se felejtsük el, hogy a házak is veszélyben lehetnek –, másrészt pedig kiszáríthatják ezt az egész területet, vagy a jelentős részét, tehát valószínűleg sokkal több fa fog ennek a gigantomán építkezésnek áldozatául esni” – mondta Szabó Rebeka.

A Városliget átépítését végző cég műszaki igazgatója szerint többször is egyeztettek azokkal, akik kritizálták a terveket, több kérdésben pedig kompromisszumra is jutottak velük. „A képviselő asszonnyal együtt jelen voltam a városligeti építési szabályzat elfogadásakor, mind a ketten hozzá tudtunk szólni. Ő is elmondta ezt az aggályát, és már ott is elhangzott, hogy természetesen megvizsgáltuk ezt a kérdést. Az előzetes tanulmányok alapján mondjuk azt, hogy ez megvalósítható. Minden műszaki beavatkozásnak feltételei vannak, tehát ha utat épít az ember, akkor is el kell róla vezetnie a vizet. Itt is vannak műszaki feladatok, amelyeket el lehet látni, de professzionális csapattal, fantasztikus nemzetközi tervezőgárdákkal dolgozunk. Tehát műszaki probléma bizonyosan nem lesz a Ligetben” – nyilatkozta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bontása egyelőre a ligetvédők miatt nem kezdődött el.

A teljes beruházás egyébként 2018-ra készülne el a tervek szerint, és költségvetése meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!