2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Testvérhegy és Kincsem Park: elfogadták a végleges javaslatot

,

2017. január 25., szerda 12:57, frissítve: szerda 21:44

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatos javaslatcsomagot, így rögzítették a helyszíneket is. A Kincsem Parkban alakítanák ki az öttusaközpontot, a hegyikerékpár-versenyeket pedig végül az óbudai Testvérhegyen tartanák. A főpolgármester arról is beszélt, hogy szerinte megkésett a Momentum Mozgalom által indított népszavazási kezdeményezés.

A XXIII. nyári játékok rendezésért már csak Budapest, Los Angeles és Párizs versenyez. A megvalósíthatósági tanulmány szerint nettó 774 milliárd forintba kerülne a budapesti olimpia, a közgazdászok szerint viszont a végösszeg akár háromszor ennyi is lehet.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés véglegesítette a 2024-es budapesti olimpia helyszíneit. A javaslat szerint a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki, a hegyikerékpár-versenyeket pedig nagy vita után az óbudai Testvérhegyen tartanák meg.

Az ülésen Tarlós István beszélt a múlt héten indult népszavazási kezdeményezésről, a főpolgármester megkésettnek tartja az aláírásgyűjtést az olimpiáról. „Ezt a népszavazást akkor kellett volna kiírni, amikor a szavazás történt az olimpiáról. Lassan másfél évvel ezelőtt, nem később, egy olyan kezdeményezésre, amiről különösen a színváltozásokat is figyelembe véve, egy sokkal inkább feltételezhetjük, hogy politikai indíttatásból haszonszerző megnyilvánulások” – mondta.

Egy olimpia nemzeti ügy, ezért nem dönthet róla egy szűk hatalmi elit – ez már az MSZP álláspontja. „Mi nem olimpiaellenesek vagyunk, mi korrupcióellenesek vagyunk és népszavazás-pártiak. Azért is támogatjuk a Momentum kezdeményezését, hogy gyűljön össze az aláírás. Mindegy, hogy milyen előjellel, de dönthessenek a budapestiek arról, hogy akarnak-e olimpiát rendezni vagy nem akarnak. Jobban örültünk volna, ha ez egy országos népszavazás, mert minden polgár meg fogja fizetni ennek az árát. Mi kiszámoltuk, ez 2 millió forintot fog jelenteni családonként” – fejtette ki Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője.

A Demokratikus Koalíció nem támogatja a pályázatot. Szerintük a pénzt inkább másra kellene költeni. „Ha ennyi pénz van, amiből olimpiát lehet rendezni, azt inkább az oktatás, az egészségügy, a kórházak rendbetételére kell fordítani, nem pedig egy ilyen beruházásra. Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy a FINA-világbajnokság költségei elszálltak, ha ugyanezt átvetítjük egy olimpia megrendezésére, abba Magyarország belerokkanna, csődbe megy” – véli Gy. Németh Erzsébet, a párt képviselője.

A DK közben előbb aláírásgyűjtést indított a saját weblapján az olimpiával kapcsolatos népszavazásért, majd később közleményben jelezték: visszavonják azt. A párt azzal indokolt: a vidéki lakosság figyelmét szerették volna felkelteni, de a negatív visszajelzések miatt inkább lefújják az akciót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!