2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Tervek: megszüntetett hév, olimpiai falu Csepelen

2016. január 27., szerda 17:45, frissítve: szerda 17:53

A Fővárosi Közgyűlés kijelölte a budapesti olimpia lehetséges helyszíneit is. Az ellenzék továbbra is népszavazást szeretne az ügyben, de az erről szóló előterjesztésüket leszavazták. Sajtóhírek szerint az Olimpiai Park kialakításával megszűnhet a csepeli hév, helyette villamos járna, amely a Közvágóhídnál csatlakozna a 2-es vonalához, a Nemzeti Színház előtt pedig felszednék a síneket.

Néhány év múlva villamosok válthatják a matuzsálemi hévszerelvényeket. Ez az egyik beruházás, amely a fővárosi olimpiához kapcsolódna. A kormánypártok egy előterjesztésben már fel is sorolták a leendő helyszíneket, Csepelen kapna helyet például az olimpiai falu is. A beadványban emellett a főváros garanciát vállal, hogy a világversennyel kapcsolatban minden kötelezettségének eleget tesz.

Az ellenzék szerint Budapest nem lenne képes megrendezni egy olimpiát. „Felkészültek vagyunk gazdaságilag? Ez a feltétel jelen pillanatban nem áll meg. Felkészültek vagyunk egyébként morálisan is? Sajnos azt kell mondanom, hogy a Fidesz elmúlt években tapasztalt kormányzása morálisan sem teszi lehetővé, hogy emelt fővel rendezhessünk olimpiát” – hangoztatta az LMP fővárosi képviselője, Csárdi Antal.

A baloldali pártok nem tettek le róla, hogy népszavazást tartsanak a rendezésről, igaz egy kérdésük hitelesítését már megtagadta a Kúria. „Van olyan ügy Budapesten, amely igenis méltó arra, hogy a budapestiek közvetlenül ítéljék meg, hasonlóan a nyugat-európai és más nagyvárosok polgáraihoz. Ezt a jogot szerintem meg kell adni a budapestieknek. Az, hogy a Kúria egy konkrét kérdés kapcsán kifejtett egy álláspontot – amivel nekem egyébként van vitám, de ez ilyen szempontból lényegtelen –, nem azt jelenti, hogy a Kúria azt mondta, hogy nem lehet népszavazás az olimpiáról” – jelentette ki a PM fővárosi képviselője, Karácsony Gergely.

A főpolgármester-helyettes viszont azon az állásponton van, hogy a közgyűlésnek nincs hatásköre a népszavazás ügyében. „A fejlesztések jelentős része az olimpiai döntéstől függetlenül megvalósul Budapesten a következő néhány évben, ez nagyon fontos tényező. Vannak fejlesztési elemek, például atlétikai stadion, amelyeknek csak és kizárólag akkor állunk neki, hogyha az olimpia rendezési jogáról szóló döntés pozitív 2017 szeptemberében; akkor majd nyilván nekiállunk ezeken gondolkodni” – fogalmazott Szeneczey Balázs.

Az ellenzéki képviselők kezdeményezését így a közgyűlés nem támogatta, az olimpiáról szóló kormánypárti javaslatot viszont megszavazta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!