2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Terrorveszély: népszavazással kerülhetik meg az ellenzéket

,

2016. február 6., szombat 14:15, frissítve: vasárnap 09:13

Újabb konzultációt indíthat a kormány – ezúttal a terrorvészhelyzettel kapcsolatban. Rogán Antal egy budapesti konferencián azt mondta: ha a részben kétharmados parlamenti többséget igénylő csomagról nem sikerül megegyezni az ellenzékkel, akkor a magyar emberekhez fordulnak. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint ezt nemzeti konzultáció vagy népszavazás formájában tehetik meg. A politikus azzal indokolta a tervet, hogy Európa terrorcselekmények sokaságára számíthat az elkövetkező években.

„Ahogy megnőtt a terrorkockázat, a terrorfenyegetettség egész Európa területén, ennek lesznek következményei Magyarországra nézve is. A rendőri vezetők szerte Európában arra figyelmeztetnek ma, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás eredményeként terrorcselekmények sokasága következhet a következő hónapokban, sőt, a következő években” – hangoztatta Rogán Antal a Migrációkutató Intézet konferenciáján.

Miután az ellenzéki pártok elgáncsolták a különleges jogrend átmeneti bevezetéséről szóló alkotmánymódosítást, a kormány tovább menne. Már nem csak az Alaptörvényt módosítanák. Átfogó javaslatcsomagot dolgoznak ki a rendvédelmi szervek megerősítésére.

„– Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megerősítik a rendészeti szerveket, és lehetővé teszik, ha kell, akkor a honvédség mozgósítását is. Úgy tudnám összefoglalni a helyzetet, hogy amikor járványveszély van, akkor nem érdemes azon vitatkozni, hogy védőoltásra szükség van. Pláne, ha a védőoltás rendelkezésre áll.
– Ehhez a javaslatcsomaghoz kell a kétharmad?
– Vannak olyan részei, amelyhez elképzelhető, hogy kell” – jegyezte meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán Antal jelezte: jövő héten az ellenzéki frakciók elé terjesztik a tervet. Ám ha nem sikerül megállapodni velük, akkor az emberekhez fordulnak: újabb nemzeti konzultáció vagy akár népszavazás is jöhet.

A honvédelmi miniszter is amellett érvelt, hogy a honvédségnek azonnal bevethetőnek kell lennie egy esetleges terrorhelyzetben. „Kompromisszumokat az emberek biztonságára nem lehet kötni. És a mi javaslatunk egyértelmű és világos: a kormánynak kell megadni a lehetőséget ilyen helyzetben arra, hogy a szükséges biztonsági intézkedéseket megtehesse, és ha szükséges, akkor igen, a honvédség erre felkészített erőit is igénybe lehessen venni” – közölte Simicskó István.

Terrorveszély miatti különleges helyzet esetén 60 nap helyett a Jobbik három, az MSZP maximum nyolc napra engedné meg a kormánynak különleges intézkedések meghozatalát. Azt követően a parlament négyötödös, illetve kétharmados többségéhez kötnék fenntartásukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!