2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rendeleti kormányzás jöhet?

2016. január 15., péntek 21:50

Alapjogokat korlátozhat a kormány az LMP frakcióvezetője szerint, ha a terrorveszélyhelyzet bekerül az alaptörvénybe. A Jobbik is pontosabb szabályozást vár a kormánytól. A szocialisták saját javaslattal készülnek.

A tavaly novemberi párizsi terrortámadások után Magyarországon is emelték a készültséget, több egyenruhást vezényeltek az utcákra. A kormány alaptörvényt módosítana, hogy ne csak háború vagy szükségállapot idején lehessen törvényeket felfüggeszteni és rendeletekkel irányítani az országot, hanem terrorveszély esetén is. Az LMP szavazataira nem számíthat a Fidesz és a KDNP.  

„Azt nem támogatjuk, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mindenféle kontroll, parlamenti felhatalmazás nélkül hatvan napra olyan különleges jogrendet vezessen be ebben az országban. Itt már régen nem a honvédség részvételéről van szó, hogy innentől kezdve, mondjuk, bejönnek, és a Hír Televíziót lekapcsolják, nem engedik, hogy az emberek külföldre, mondjuk Ausztriába elmenjenek dolgozni, blokkolják az internet- és postai forgalmat, betiltsák, mondjuk, a gyűléseket” – mondta Schiffer András országgyűlési képviselő.

A Jobbik osztja az LMP aggodalmát, bár az alkotmánymódosítással egyetért. „Sajnos egy olyan teret nyitna, ha ez így kerülne elfogadásra, hogy lényegében vélt vagy valós fenyegetettség alapján is egy elképesztő, tehát lényegében a rendeleti kormányzás lépne életbe, amit, hát finoman fogalmazva, nem tartanák szerencsésnek” – fogalmazott Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő.

A szocialisták saját javaslatot nyújtanak be a parlamentnek. „Nem a kormány felhatalmazása ad biztonságot a hétköznapokban, hanem azok a konkrét javaslatok, amelyek például arról szólnak, hogy lehessen-e több katona. Legyen. Ma már, ugye, látszik, már ők sem akarják, hogy fegyvert is viseljen. Akkor beszéljünk a katonák fizetéséről. Beszéljünk a lakhatási támogatásuk éppen karcsúsításáról. Beszéljünk a rendőrök fizetéséről, beszéljünk a túlórapénzükről, mert ha ezek az emberek megkapják a nekik járó fizetésüket, amit a munkájukért elvégeznek vagy akár erőn felül, akkor azzal segítünk a hétköznapok biztonságának a megteremtésében” – nyilatkozta Tóbiás József, az MSZP elnöke.

Az MSZP továbbra is bevándorláspárti – mondta a Fidesz frakcióvezetője. „A terrorveszélyre való felkészülést nem akkor kell elkezdeni, amikor már halottak vannak, akár Isztambul, akár Jakarta, akár Párizs utcáin, hanem mielőtt már észleljük a bajt, de még van időnk felkészülni. A szocialisták körülbelül azon ember okosságával állnak az élethez, aki azt mondja, hogy minek használnom a biztonsági övet akkor, amikor ülök az autóban és a piros lámpánál állok. Hát akkor úgyse történhet semmi bajom, nem? Majd elég akkor bekapcsolni, amikor balesetet szenvedtem” – szögezte le Kósa Lajos. 

Az alaptörvény-módosításhoz kétharmados parlamenti többség kell, amelyhez a Fidesz–KDNP-nek ma már ellenzéki szavazatokra van szüksége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!