2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Terrorgyanú: a magyar kormány egyelőre tájékozódik

2016. január 12., kedd 19:08, frissítve: kedd 19:08

Magyarellenesnek tartja a Jobbik a román hatóságok fellépését a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetői ellen, akiket terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe tavaly év végén. A román nagykövet nem ment el az Országgyűlés szakbizottságának ülésére.

A román terrorizmus elleni ügyészség decemberben vette őrizetbe a Jobbikhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom több erdélyi vezetőjét. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés szerint december 1-jén, Erdély Romániához csatolásának évfordulóján bombát akartak robbantani Székelyföldön.

Az ügyet a Jobbik kezdeményezésére tárgyalta a parlament nemzeti összetartozás bizottsága. „Az a fajta terrorizmusvád, ami megfogalmazódott velük szemben és az egész eljárásnak a kimenetele és annak minden részlete arra világít rá, hogy a román hatalom nem tiszteli még a saját jogszabályait sem. A jogsértések azok óriásiak” – fejtette ki Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

A bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg a külügyminisztérium és a titkosszolgálatok képviselőit. A szaktárca államtitkára szerint a románok együttműködése kellene a két ország viszonyának javulásához.

„Egészen addig, amíg bizonyos kérdésekre nem kapunk választ és bizonyos kérdésekben nem kerül sor olyan tisztázó tárgyalásokra vagy tájékoztatásra, amelyek eredményeképpen van egy valóságos képünk és bizonyítékokat látunk, addig ezek a kérdések napirenden lesznek” – mondta el Magyar Levente.

Magyar Levente hozzátette: egyelőre a kormány tájékozódik, és a jószomszédi viszony jegyében kezeli a történteket. Az ülésre meghívták a román nagykövetet is, ő azonban nem jelent meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!