2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Terrorcselekmény? Dzsihadista támadás? Azt kérik, ne keltsenek pánikot

2016. szeptember 26., hétfő 10:16, frissítve: hétfő 14:30

Zárt ajtók mögött ült össze az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága a Király utcánál szombat este történt robbantás miatt. Új érdemi információ továbbra sincs a cselekményről.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt és a rendészeti bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos közös sajtótájékoztatót tartott az ülés után, ahol elmondták: ami a zárt ülésen elhangzott, az titkos.

Hangsúlyozták, hogy ami a sajtóban napvilágot látott, az – konkrét bizonyítékok híján – egyelőre csak találgatás. Arra kérték az embereket, valamint a médiumokat: ne bocsátkozzanak további találgatásokba, valamint elméletek gyártásába, hogy ne keltsenek feleslegesen pánikot ebben az amúgy is feszült belpolitikai időszakban.

Azt megerősítették, hogy mindkét, a robbantásban megsebesült rendőr állapota stabil.

Egyelőre nem tudni, mi lehetett az elkövető motivációja, de azt Kósa Lajos és Molnár Zsolt is megerősítette, hogy a cselekmény a rendőrök ellen irányult – erre az elkövetés módja miatt következtettek. Molnár azt mondta az ülés után, hogy a jelenlegi információk alapján nem dzsihadisták robbantottak.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke számon kérte a rendőrséget, hogy miért csak húsz órával a robbantás után szolgáltak információval – választ egyelőre nem kapott. Szóba került az is, hogy a feltételezett elkövetőről miért nem adtak ki ez idáig fantomképet; ezt a rendőrségi protokollal magyarázták.

Távirányítású bomba volt?

Furcsa dolgot látott a robbantásnál a két rendőr mögött sétáló szemtanú. A Népszabadságnak a férfi és párja azt nyilatkozta: a robbanás és a segélykérő hívás között nagyon rövid idő telt el, de ketten már ott voltak segíteni a sérült egyenruhásoknak. Később tudta meg, hogy ők civil ruhás rendőrök. A szemtanú nem értette, hogy kerültek oda olyan gyorsan. A lap egy másik cikkben arról ír: a rendőrség által lefoglalt kamerafelvételek egyikén az látható, hogy a pokolgép akkor lép működésbe, amikor a női rendőr a felújítás alatt álló üzlethelyiség egyik ablakánál elhelyezett gazdátlan csomag fölé hajol. A lap szerint ez arra utal, hogy a bombát távirányítással hozhatták működésbe.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság mai, zárt ülése után azt mondta, minden jel azt mutatja, hogy a két rendőrjárőr életének szándékos kioltására történt a cselekmény, a motivációjáról azonban egyelőre keveset lehet tudni. Hozzátette: a nyomozás zajlik, azonban a jelenlegi információk szerint az ideológiai, különösen a dzsihadista háttér, motiváció nem valószínűsíthető.

Kósa Lajos, a Rendészeti Bizottság elnöke bírálta a Népszabadságot, véleménye szerint felelőtlenség egy ilyen esemény után következtetéseket levonni egy szemtanú beszámolója alapján.

„A szemtanú ellenőrzése, annak a verifikálása, hogy ő mit mond, főleg pánikhelyzetben lévő szemtanú, az mindig kérdéses, nem tudom, hogy a Népszabadság elég alaposan végigvizsgálta-e a körülményeket. Ilyen adatokat szolgáltatni az események után és ebből következtetéseket levonni az a Népszabadság részéről is felelőtlenség. Még azt sem tudom mondani, hogy így történt, vagyis amit a Népszabadság által vélelmezett szemtanú állít” – nyilatkozta Kósa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!