2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Terel a kormány a taotrükközéssel kapcsolatban

2017. szeptember 6., szerda 22:18, frissítve: szerda 22:51

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyelőre egyeztetés alatt van az a salátatörvény, melybe a taopénzek titkosításáról szóló pont is bekerült. Ennek értelmében adótitoknak minősülne, kitől és mennyi adóforintot kapnak a sportegyesületek. Kósa Lajos szerint azonban ez nem csorbítja a nyilvánosságot, a taopénzek megismeréséhez elég a magyar cégektől egyenként kikérni az adatokat.

Alaposan átírná a taopénzekre vonatkozó szabályokat a kormány. Az adóeljárási törvény tervezete szerint ugyanis adótitoknak minősítenék a taotámogatásokat. Így már közérdekűadat-igényléssel vagy perrel sem lehetne megtudni, hogy ki és mennyivel támogatta például a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. A DK több mint egy évig pereskedett ezért, nyertek, de az adatokat máig nem adta ki az Orbán Viktor által alapított fociklub.

„Ezek a nyilvánosságra tartoznak, és ez ilyenformán közpénz” – az LMP szerint a taopénzeknél is elengedhetetlen az átláthatóság.

„Látszik a kormányzati törekvés, hogy megint csak mindent titkosítsanak, és ez megint csak ugyanaz az intézményesített korrupció, amit az elmúlt évekből megismertünk” – mondta Demeter Márta, országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint sem véletlenül titkolózik a Fidesz.

„A Fidesz különböző politikusai által már birtokba vett focicsapatok, szakágak, sportlétesítmények számára hatalmas, hát, mondhatom, átlagban sokmilliós, adott esetben sok százmilliós pénzt tesznek zsebre. És nagyon nem szeretnék, ha ebben akár újságíró, akár ellenzéki párt, akár bármilyen állampolgár turkáljon” – nyilatkozta a párt szóvivője, Mirkóczki Ádám.

A Fidesz szerint azonban a taotámogatások ezek után is megismerhetők lesznek: elég csak a magyar cégektől egyenként kikérni az adatokat.

„A cégek taobefizetései, az a nyilvános, és nem az, hogy az egyes sportegyesületek, kitől mennyi taót kaptak. Tehát önnek nincs más dolga, csak megnézni az egyes cégeket, és ott nyilvános, hogy az adott cég, mit tudom én, szamosangyalosi ládagyár, milyen vállalatnak vagy milyen sportegyesületnek, adott esetben színháznak, kulturális egyesületnek mennyi taót adott” – hangoztatta Kósa Lajos frakcióvezető.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban a taopénzek titkosítását is tartalmazó törvény szövege még nem végleges.

„Jelenleg ennek az egyeztetése zajlik, tehát semmi nem dőlt még el, nincs még lezárva, nagyon bízom benne, hogy akár a gazdaság szereplői, akár az átlag magánszemélyek elmondják róla a véleményüket, és egy jó döntést tudunk a parlamentben hozni” – mondta Varga Mihály.

A titkosítással kapcsolatban az Adatvédelmi Hatóság már jelezte kifogásait a nemzetgazdasági tárcának. Azt pedig, hogy a nemzeti vagyonnal gazdálkodó cégeknél mennyire korlátozhatják a nyilvánosságot adótitokra hivatkozva, az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!