2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Telt házzal üzemelnek a hajléktalanszállók a hideg miatt

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 19:04, frissítve: vasárnap 19:56

Folyamatosan járja a Menhely Alapítvány krízisautója a főváros útjait. A nagy hidegben a hajléktalanoknak osztanak meleg takarót és forró teát. Az éjszakánként a mínusz 10 fokot is elérő hőmérséklet a hét végéig biztosan marad.

Már szombat este megtelt az egyik budapesti hajléktalanszálló. Éjjel még a fővárosban is a mínusz 10 fokot közelítette meg a hőmérséklet. Életbe lépett a vörös kód is, ami azt jelenti, hogy az extrém hideg miatt a bentlakásos szociális intézmények kötelesek ellátást biztosítani a hajléktalanoknak.

A Menhely Alapítvány krízisautója a nap 24 órájában járja a várost. Lakossági bejelentések alapján mennek ki olyan helyszínekre, ahol a fedél nélküliek a szabad ég alatt vannak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat férőhelyei szinte telítettek, de budapesti elnökük szerint senki nem marad az utcán, ha rajtuk múlik, ha kell, akkor a folyosókon is tudnak átmeneti szállást adni.

„A bejelentések száma megnégyszereződött, négyszer többen jelentkeztek be a diszpécserszolgálatunknál és kértek segítséget abban az ügyben, hogy hajléktalan embert találtak közterületen, és nekik szeretnének segítséget nyújtani. A szállást nyújtó intézményeinknél pedig azt látom, hogy egyre inkább közelítjük a 100 százalékos telítettséget, sőt van egy intézményünk, amelyik 120 százalékos kihasználtsággal működik” – mondta Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti elnöke.

Az elkövetkezendő napok sem hoznak enyhülést. A hét végéig még biztos, hogy kemény mínuszok lesznek. „Egészen csütörtökig kell ilyen hidegre számítani. Enyhülésre csak a hétvégén, péntektől készülhetünk, de pénteken és szombaton vegyes halmazállapotú csapadék, ónos eső is eshet. Csütörtökig ez a hideg mindenképpen marad, éjszakánként mínusz 10 fok közelében, illetve az alá csökken majd a hőmérséklet” – mondta Mesterházy András meteorológus.

Az Eurostat adatai szerint a magyar lakosság 11,2 százaléka él olyan háztartásban, amelyet anyagi okok miatt nem tud megfelelően kifűteni. A kihűlés leginkább az időseket, a betegeket és a gyerekeket veszélyezteti, az ő szervezetük ugyanis még védtelenebb a tartós hidegben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!