2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Távoznak Matolcsy emberei, de Fazekas is elbúcsúzik négy államtitkárától

L. Simon László a jövőben Lázár János mellett dolgozik majd, a Miniszterelnökséget vezető tárcánál lesz parlamenti államtitkár. Összesen 41 államtitkár lesz majd az új kormányban. A Nemzetgazdasági Minisztériumból kiestek Matolcsy György emberei, de a földművelésügyi miniszter is megválik négy korábbi emberétől.

Matolcsy György emberei nélkül folytatódik a munka a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Cséfalvay Zoltánt, Naszvadi Györgyöt, és Szatmáry Kristófot még Varga Mihály elődje, a jelenlegi jegybankelnök nevezte ki. „A változások nem azt jelentik, hogy elégedetlenség lett volna a munkájukkal” – mondta Varga Mihály.

A helyén marad viszont Orbán Gábor adóügyi és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. „Azt szeretnénk, hogyha a foglalkoztatotti létszám Magyarországon tartósan négymillió fölött, a munkanélküliség ráta pedig a négy százalék közelében, vagy ha lehet, akkor négy százalék alá menjen. Ez azt jelenti, hogy a teljes foglalkoztatás közelébe sikerül elérni” – mondta Czomba Sándor államtitkárjelölt.

A tárca parlamenti államtitkára Tállai András a Belügyminisztériumból jön. Az államháztartásért ezentúl Banai Péter Benő, a belgazdaságért pedig az európai parlamenti munkáját befejező Glattfelder Béla lesz a felelős.

„Olyan erős nemzetgazdaságot építünk, amely megállja a helyét az európai és a világgazdasági versenyben. Ez a cél, olyan országot építünk, ahol egyre több ember élhet jól, ahol mindenki a végzettségének és szakképzettségének megfelelő állást tud találni, és ahol elhelyezkedési lehetőséget kaphat mindenki, aki dolgozni akar” – közölte Varga Mihály.

Már az új név szerepel az eddigi Vidékfejlesztési Minisztérium tábláján. De nem ez az egyetlen változás a Földművelésügyi Minisztériumban. Fazekas Sándor is elbúcsúzik négy államtitkárától: megköszönte Illés Zoltán, Budai Gyula, Kardeván Endre, és Poprády Géza munkáját.

A miniszter három új államtitkárt nevezett ki: Nagy István lesz a parlamenti, Simon Attila a közigazgatási államtitkár, Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője pedig az élelmiszer-biztonságért felel majd. Marad a tárcánál Czerván György, valamint V. Németh Zsolt, aki a környezetügyekkel és a hungarikumokkal is foglalkozik majd. Bitay Márton pedig továbbra is a magyar földért lesz felelős.

– Célunk az, hogy a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság erősödjön, célunk az, hogy megőrizzük azokat az értékeket, amelyekre tudunk támaszkodni, és egészséges, jó minőségű élelmiszert tudunk az asztalra tenni. Fő feladatunk, hogy megvédjük a magyar földet, és egy olyan agrárközigazgatás legyen, amely gazdabarát, amely szolgáltat, amely lehetővé teszi azt, hogy minél inkább otthonosan érezzék magukat a vidéki emberek” – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A kormányfő összesen 41 államtitkár kinevezését javasolja az államfőnek. A Miniszterelnökségnél dolgozik majd L. Simon László – ő lesz a tárca parlamenti államtitkára, a stratégiai ügyeket Sonkodi Balázs viszi majd, ő Hódmezővásárhelyen már Lázár János tanácsadója volt. Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter pedig a Magyar Fejlesztési Bankot, a Magyar Postát, és a takarékszövetkezetek összevonását felügyeli majd.

A Hír Televízió úgy tudja: Cséfalvay Zoltán Mikola Istvánt váltja majd az OECD nagyköveti posztján Párizsban. Mikola a jövőben a külügyminisztérium államtitkára lesz, a biztonságpolitikáért és a nemzetközi kapcsolatokért felel majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!