2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

„Tavares elvtárs megint áskálódik, kever-kavar”

Magyarország újabb lejáratására készül Rui Tavares – állította keddi parlamenti felszólalásában Kocsis Máté. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő levélben próbál meggyőzni több EP-képviselőt, hogy ne Magyarországra kerüljön az uniós országok rendőrtovábbképzését szervező ügynökség. Tavares július elején már készített egy jelentést az Európai Parlament részére, amely ez alapján határozatban elmarasztalta Magyarországot. Herczog Edit szocialista EP-képviselő internetes honlapján néhány hete azt írta: a Tavares-jelentés összeállítása két párttársa, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme.

„A magyarok által már jól ismert Tavares nem akarja, hogy Magyarország sikeres legyen” – Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő azt mondta keddi parlamenti felszólalásában, hogy Tavares meg akarja akadályozni, hogy Budapestre kerüljön egy európai rendőrszakmai ügynökség, egy amolyan európai rendőr akadémia. Ugyanis hat ország pályázata közül a magyarokét ajánlja elfogadásra az európai belügyminiszterek tanácsa az Európai Parlamentnek. Kocsis szerint Tavares levelet küldött több európai politikusnak, amelyben aggasztónak és sajnálatosnak tartja a belügyminiszterek tanácsának döntését.

„A kiszivárgott levélben arra tüzeli az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottságát, hogy emelje fel szavát a történtekkel szemben. Tavares elvtárs tehát megint fúrja Magyarország lehetőségeit, áskálódik, kever-kavar. A múlt hét szocialista lebukása után erős a gyanú, hogy Tavares elvtárs nem magányos elkövető ezúttal sem, valószínűleg csak küldetést teljesít” – fogalmazott Kocsis Máté.

„A leghatározottabban visszautasítjuk a Fidesz szóvivőjének, Hoppál úrnak és Kocsis úrnak a minősíthetetlen rágalmait” – a szocialista Szanyi Tibor szerint a Fidesz hazudik és rágalmaz. „A Magyar Szocialista Pártnak kifejezetten érdeke, hogy az európai rendőr akadémia Magyarországra települjön vagy bármilyen más európai uniós intézmény Magyarországra települjön már csak azért is, mert ezek az intézmények lényegében a 2014-től kezdődő, mi kormányzásunknak az időszakában fognak idejönni” – mondta Szanyi Tibor.

A Fidesz erre közleményben úgy reagált, hogy ha a szocialistáknak is érdeke az európai rendőrtovábbképző központ budapesti megépítése, akkor szólítsák fel Rui Tavarest, hogy hagyja abba Magyarország lejáratását, és vonja vissza a magyar kormányt alaptalanul támadó levelét.

Tavares volt az, aki július elején jelentésében azt is állította, hogy az Orbán-kormány olyan uniós alapértékeket sértett meg, mint például a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság. A nevét viselő jelentést az Európai Parlament elfogadta, és határozatban marasztalta el Magyarországot.

Herczog Edit MSZP-s EP-képviselő a múlt héten azt írta internetes oldalán, hogy a Tavares-jelentés összeállítása Göncz Kinga és Tabajdi Csaba szintén szocialista EP-képviselők érdeme. Herczog akkor mentegetőzött. „Nem írhattam én módosító indítványokat, de a felelősségem oszthatatlan a jelentés elégfogadásának a során, akárcsak az összes 22 magyar képviselőnek. Vitatkoztunk az MSZP-n belül, hogy hol lehet pontosan megtalálni a magyar érdeket. Végül a magyar érdeket ott találtuk meg, hogy egyetlen szankció sem maradt a jelentésben. Ennek bizonyítéka különben, hogy az elmúlt időszakban egyetlenegy, a Tavares-jelentéshez köthető szankció nem is lépett életbe Magyarországon” – mondta az MSZP-s EP-képviselő.

Később már sem ő, sem Tabajdi Csaba nem állt szóba a Hír TV-vel. Tabajdi viszont a közrádiónak adott interjújában az mondta, a pártjának nem volt bátorsága, hogy kiálljon mellette. Mindenesetre a szocialisták tagadták, hogy valóban közülük kerültek volna ki a Tavares-jelentés valódi szerzői.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!