2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Társasházi „átok”: bosszankodó lakók, tehetetlen képviselő

2016. február 14., vasárnap 12:49, frissítve: hétfő 08:23

3 millió forintos tartozást halmozott fel egy budapesti társasház lakója, aki helyett most lakótársai fizetik a közös költséget. A Panaszkönyvnek nyilatkozó közös képviselő tehetetlen, az ügyvéd pedig árverezéssel oldaná meg az ügyet.

Az egyik lakás tulajdonosa három éve nem fizeti a vizet, a villanyt és a fűtést sem. Összesen 3 millió forinttal tartozik a társasháznak, ezért a többi lakóra eső közös költség is évről évre növekszik.

– Mióta nem fizetnek?
– Hát közel 3 éve.
– Ki fizeti ilyenkor helyettük?
– Helyette a társasházi törvény értelmében a többi tulajdonosnak készfizető kezesként és kell fizetni a szolgáltató felé, mert ha nem fizetjük a szolgáltató felé a díjakat, akkor megjelennek, és lezárják a gázórát, és ilyentől kezdve a többi tulajdonos se kapja meg azt a szolgáltatást, amiért fizet rendesen” – fogalmazott Zala András közös képviselő.

A közös képviselő tehetetlen. Megoldás lehetne, ha az adós lakásában elzárnák például a csapokat, de oda a jogszabályok szerint csak akkor léphet be, ha ott élet- vagy balesetveszélyes csőtörés van. A többi lakó egyre elégedetlenebb.

Az ügyvéd szerint első lépésként el kellene érni, hogy kalapács alá kerüljön az ingatlan.„Kell kérni a végrehajtási eljárásban az ingatlan elárverezését. Hogyha ezt nem kéri a végrehajtáskérő, akkor nem fogja a végrehajtó ezt az eljárást elindítani. Akkor, ha viszont kéri, akkor viszont egy értékbecslést készít a végrehajtó, és kitűzi árverésre. Ezek elektronikus úton mennek. És ha ott vevőre talál, akkor befolyhat pénz” – nyilatkozta Szűcs T. Péter ügyvéd.

Még így sem biztos, hogy megtérül a lakók vesztesége, mert ha a tulajnak egyéb adóssága is van, előfordulhat hogy a teljes befolyt összegre a bank tart igényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!