2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Társadalmi vitát indít a civil szervezet

,

2016. október 10., hétfő 17:22, frissítve: hétfő 18:18

A Magyarországot foglalkoztató legsúlyosabb kérdésekről, például az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer jövőjéről indít társadalmi vitát az Alternatíva Kör – jelentette be Lattmann Tamás, az egyesület szóvivője. A független szakemberekből álló civil szervezet kormányzati ciklusokon átívelő – szakpolitikai programokat készítene elő.

A társadalom bevonásával, pártoktól független szakértőkkel gondolná újra Magyarországot az Alternatíva Kör. Az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer jövőjéről kormányzati ciklusokon átívelő stratégiát akarnak készíteni. A vitaindító előadásokat a Véleménybázis.hu oldalon teszik közzé, ahol azokhoz bárki hozzászólhat.

„Magyarország jövője tekintetében egyfajta, ha másra nem, de leginkább a gyerekekre, a leendő gyerekekre fókuszáló szakpolitikára van szükség. A dolgok jelenlegi állása szerint ez ebben a formában nem jelenik meg. A szakmai előkészítések hiányoznak mind a kormányzati, mind pedig a legtöbb esetben az ellenzéki politikai gondolkodásból és kommunikációból is” – mondta az Alternatíva Kör nemzetközi jogásza.

Többet kellene költeni az egészségügyre, fejleszteni kell a háziorvosi ellátást és az egynapos sebészetet – ezt már a civil szervezet egészségpolitikusa mondta. „Nagyon fontos lenne, hogy végre valamilyen párbeszéd legyen arról, milyen egészségügyet akarunk, milyen egészségügyi rendszerben szeretnénk gyógyulni, gyógyítani, és ma erről nincs szó. Kormányzati kiszivárogtatások vannak, egyéni képviselők által benyújtott törvényjavaslatok, de nincs jövőképe az egészségügynek. Erről kellene beszélgetni együtt a szakmával és a betegekkel” – fogalmazott Kincses Gyula.

Az oktatás átalakításakor a pedagógusokkal, a szülőkkel, a gyermekekkel kellene egyeztetni, ami az elmúlt években nem történt meg. „Pedig nagy szükség lenne rá, részben azért, hogy ne lehessen olyan sok szörnyű döntést hozni, mint amennyi az oktatás ügyében történt az elmúlt hat évben. Másrészt pedig azért, hogy a társadalom megtanulja, az övé az oktatás, neki kellene valamit kezdeni ezzel, és nem kellene eltűrnie, hogy a feje fölött döntsenek, rosszul” – hívta fel a figyelmet Nahalka István oktatáspolitikai témagazda.

A civilek szerint Magyarországnak is támogatnia kell az európai uniós ügyészség felállítását, mert csak ez a szervezet tudna fellépni az uniós pályázatok körüli korrupciós ügyekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!