2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

„Tarlósnál a hétvégén szakadhatott el a cérna”

2017. szeptember 12., kedd 22:26, frissítve: szerda 07:03

Alighogy bejelentette Tarlós István a római-parti mobilgát népszavazás-kezdeményezését, az ellenzék máris annak ellehetetlenítésétől tart. Korábban több tiltakozás is volt azzal kapcsolatban, hogy ne a part mentén, hanem beljebb, a Nánási úti nyomvonalon fejlesztenék a jelenlegi gátat. Így maradhatna biztonságos, és megőrizhetné természetközeli állapotát is. Persze nem vonatkozna mindez az út és a part közötti sávban lévő, jövőben felépített Garancsi István érdekeltségébe tartozó luxuslakóparkokra.

Taktikázást sejt az LMP politikusa Tarlós István népszavazási bejelentése mögött. A főpolgármester a helyiekre bízná a római-parti mobil gát sorsát. „Mi, akik ismerjük a Fidesz hozzáállását, a népszavazásokhoz, joggal tarthatunk attól, hogy ez a kezdeményezés nem fog átmenni a Fővárosi Közgyűlés fideszes többségén” – jelentette ki Csárdi Antal LMP-s fővárosi képviselő.

Az Együtt a Párbeszéddel már korábban referendumot kezdeményezett, ezért most egyeztetnének a főpolgármesterrel. „A Pataki Márton- és a Béres András-féle kérdés van benn a Nemzeti Választási Bizottság előtt, azt gondoljuk, mivel fontos ez a népszavazás, fontos hogy közös döntésen alapuljon a főpolgármesterrel, így tárgyalásokat kezdeményezünk vele” – közölte Juhász Péter, az Együtt elnöke.

A DK a Római-parttal egy időben a Városligetről is megkérdezné a budapestieket. Gy. Németh Erzsébet szerint Tarlós István döntésében közrejátszhatott a part menti mobil gát mellett kiálló egyesület Facebook-oldalán olvasható poszt is, miszerint zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton élőket. Utóbbit a Nánási úti mobil gátért lobbizókra értették. „Azt gondolom, a főpolgármesternek a hétvégén szakadhatott el a cérna, teljesen jogosan, amely a római-parti, tehát a parton lévő mobil gátért lobbizók az egy megengedhetetlen Facebook-közleményt tett közzé. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy ebbe az ügybe emberek származási vagy vallási hovatartozását keverték bele” – emelte ki a DK fővárosi képviselője.

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint egyébként a fővárosiak nagy része nem a part mentén építené meg a mobil gátat, hanem beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén. A többséggel ért egyet Timár Gábor is. „Ki lehet választani azt az egy olyan kérdést, amire mindenképpen válaszolni kell, és minden másnak a függvénye, mégpedig a most mentett oldal, tehát amely gyakorlatilag a Nánási és Királyok útjánál van, a Dunától távolabbi oldal, ott 20-30 ezer emberről beszélünk, annak a biztonságát melyik garantálja jobban. Erre pedig nem lehet más választ adni, mint hogy az a nyomvonal garantálja jobban, amely eleve magasabbról indul a gát, és 1,5 méter magasról indul a Nánási úti nyomvonal” – jegyezte meg az ELTE  geofizikai és űrtudományi tanszék vezetője.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport és számos, a Római-partot védő civil közös nyilatkozatban üdvözölte a főpolgármester népszavazási kezdeményezését. A szervezetek azt várják a Fővárosi Önkormányzattól, hogy a referendumig állítsa le a környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárást, és készíttessen tervet a Nánási úti nyomvonalra is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!