2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Most akkor Lázár mikor állít igazat?

2016. november 3., csütörtök 20:49, frissítve: péntek 22:19

Két kritikus dologban is cáfolta Tarlós István főpolgármester Lázár János kancelláriaminisztert csütörtökön este a Hír TV-ben. A főpolgármester szerint Lázár nem mond igazat abban, hogy ha le kell állítani a 3-as metrót, akkor a katasztrófavédelemmel karöltve képes biztosítani a pótlást a kormány. Az sem teljesen úgy volt a városvezető szerint, hogy a kormány 200 milliárdot adott az aggasztó és életveszélyes állapotban lévő 3-as vonal felújítására.

Megelégelte a főváros a kormányzat részéről tapasztalható folyamatos kiszámíthatatlanságot a 3-as metró felújításával kapcsolatban, ezért igyekszik egymaga megoldani többek között a felújítás ideje alatt szükséges buszpótlást is – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Tarlós István. A főpolgármester szerint nem igazak Lázár János állításai, miszerint a 3-as metró leállása esetén a kormány a katasztrófavédelem közreműködésével „saját hatáskörben biztosítani tudná” a pótlást, hiszen erre a menekültválság idején sem volt képes.

Tarlós veszélyben érzi
„Komolyan kezdem veszélyben érezni ezt a projektet. Van olyan érzésem, hogy egyesekben van szándék a meghiúsításra, és ennek könnyen olyan következménye lehet, hogy egyszer csak meg kell állítani a 3-as metrót. Akkor majd mindenki rá fog jönni, hogy nem olyan mulatságos problémáról van szó” – fogalmazott Tarlós István főpolgármester múlt hét pénteki sajtótájékoztatóján.

„Kikényszerítik a szolgáltatásvásárlást, közben letiltják a buszvásárlást. A kancelláriaminiszter nem törődve az érvényes kormányhatározattal, buszvásárlásra szólongat fel engem és a fővárost és másokat is, miközben az ő kormánya  hozott egy érvényes határozatot, hogy nem lehet buszt vásárolni. Állandóan visszajönnek ezek az információk, hogy vegyetek magyar buszt, mi kérdezzük, hol a magyar busz? Nem mutatják meg. Egy hónap múlva megint előjön ez a kérdés. Megint bejelenti miniszter úr, hogy higgyék el, vannak magyar buszok. Mi megint megkérjük, mutassák meg. Megint nem mutatják meg. És ez a játék folyik most már több mint fél éve. Tulajdonképp alapvetően ezért szálltunk ki, és ezért oldjuk meg magunk” – így a főpolgármester.

Kartellgyanúra utalt a főpolgármester azzal kapcsolatosan, hogy a hármas metró felújítási tenderére egyformán magas ajánlatok érkeztek. Tarlós István cáfolta Lázár Jánost, aki szerint a kormány 200 milliárd forintot adott a munkálatokra, a főpolgármester szerint a miniszter a „60 milliárd forintos garanciát is hozzászámolta” a kormány által biztosított támogatáshoz. 

„Nem értjük, hogy miért gondolja Lázár úr és barátai, hogy a mérnökárat pocskondiázza, hozzáteszem, hogy tudott dolog, hogy a számított mérnökárnál sokkal magasabb ajánlatokat adtak be, meglehetősen egyformán magas ajánlatokat, vagy ötöt. Van, aki azt mondja, Lázár úrék ugye azt állítják, hogy biztos alacsony a mérnökár a piacnak. Kérem szépen, nekem az az információm, hogy a mérnökár számításánál, amit egyébként szakcég ellenőrzött, és meglehetős pontossággal a mérnökárakhoz hasonló eredményhez jutott. De az az információm, hogy ezt a mérnökárat a négyes metró árainak a  felhasználásával készítették” – árulta el Tarlós.

Nincs közvetlen veszély

Nincs közvetlen életveszély – ezt mondta korábban a Hír TV-nek a Metróért Egyesület elnöke. „Tudomásunk szerint, per pillanat közvetlen biztonságot veszélyeztető tényező nem áll fönn. Az ténykérdés, és ebben egyetértünk bárkivel, hogy a 3-as metró műszaki állapota önmagában már nem biztosítja a biztonságos közlekedést, hanem az ott dolgozó embereknek a felelősségteljes munkája az, amivel még fenntartható a forgalom. Hozzáteszem azt, hogy általában ahhoz, hogy egy nem kívánt esemény bekövetkezzen, ahhoz legalább két embernek kell tévednie, mellénéznie” – nyilatkozta Bíró Endre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!