2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Tarlós: Lehet röhögni, de ha egyszer jön a víz, tele lesz a gatyájuk

2016. április 27., szerda 15:46, frissítve: szerda 19:21

A tavalyinál kétszázmillió forinttal kevesebb támogatást kap idén a Fővárosi Közgyűléstől a fesztiválzenekar. A főpolgármester arra hivatkozott, hogy az előadókat a kormány is támogatja. A római-parti mobilgát miatt a PM-esek már a közgyűlés elején transzparensekkel tiltakoztak, azt azonban az ellenzék is elismerte, hogy bármilyen nyomvonalon építkeznek is, az elkerülhetetlenül fakivágással jár.

A közgyűlés előtt a Párbeszéd Magyarországért aktivistái tiltakoztak a római-parti mobilgát nyomvonala ellen. „A főpolgármester úr rendszeresen ötvenháromezer ember biztonságára hivatkozik a part menti gáttal kapcsolatban, miközben a part menti gát csak és kizárólag arra jó, hogy a hullámtérben, az építési szabályok kijátszásával épült ingatlanokat megvédje, illetve hogy újabb beruházások valósuljanak meg. Most már egy újabb lakóparkot hirdetnek az interneten” – mondta a párt óbudai önkormányzati képviselője. Béres András szerint úgy kellene megépíteni a gátat, hogy ne kelljen fákat kivágni.

„Lehet, hogy vannak, akik ülnek és röhögnek a markukba, hogy hátha kirobban majd ebből egy jó nagy botrány, én meg azt mondom: ha egyszer jön a víz, és nem lesz kész a védmű, akkor aztán sugdolózhat mindenki, aki akar, meg röhöghet, akkor majd tele lesz a gatyájuk, aztán akkor liberáliskodhatnak. Úgyhogy komolyan mondom, egymás között: ez itt a tét, évek óta megy ez a játék. Hát ne haragudjanak, nem elég, hogy húsz évig nem építettek egy szalmaszálat se oda, és húsz évig ígérték, most még van képük gúnyolódni, vádaskodni meg poénkodni?” – reagált Tarlós István.

Az ellenzéki képviselők is bírálták a nyomvonalat, bár azt elismerték: szükség van a mobilgátra, amely elkerülhetetlenül fakivágással jár. „Egyetértek azzal a szakmai helyzettel, hogy mindenhol lesz fakivágás. A Nánási úton is lenne és a parton is lenne” – mondta Horváth Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője.

Tarlós István leszögezte: a gát nyomvonaláról külön döntenek majd, így egy tartózkodással az ellenzéki képviselők is elvi támogatásukat adták a 13 milliárd forintos beruházáshoz.

Kevesebb, de…

„A fesztiválzenekar nagyon magas fokú kulturális értéket képvisel a főváros életében akár belföldet, akár külföldet nézzük, és úgy gondolom, hogy erre a Fővárosi Önkormányzatnak kell hogy legyen forrása” – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a DK önkormányzati képviselője.

Ellenzéki képviselők szerették volna elérni, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a tavalyihoz hasonlóan idén is 260 milliós támogatást kapjon.

„Mi is sokra értékeljük egyébként a fesztiválzenekar működését, pont ezért adunk neki olyan támogatási összeget, 60 millió forintot. Azt hiszem, bármilyen más szervezet örülne, ha zenei téren ilyen összegeket tudna elkölteni. Emellett pedig ne felejtsük el azt, hogy az államtól is nagyon komoly támogatásra számítanak, 1 milliárd forint körüli összeget ítéltek meg már nekik” – közölte Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A közgyűlés végül elutasította az ellenzéki előterjesztést, és 60 milliós támogatást szavazott meg a fesztiválzenekarnak.

Az év végén indulhat a metrófelújítás

Az idén negyvenéves kék metró felújításáról is vita alakult ki az ülésen.

„Mikorra lesz egyértelmű listánk arról, hogy tételesen melyik állomás lesz akadálymentes, illetve melyik nem? Úgy gondolom, hogy ez rendkívül fontos kérdés a 21. században” – jelentette ki Csárdi Antal, az LMP önkormányzati képviselője.

„Már a 20.-ban is az lett volna, képviselő úr. Már a 2-es metró felújításakor is az lett volna, képviselő úr. Aztán tessék összehasonlítani, hogy itt most hány állomás lesz akadálymentesítve, és hány lett a 2-es metrónál” – reagált Tarlós István.

A közgyűlés végül nagy többséggel fogadta el a 140 milliárd forintos felújítás támogatói szerződését, így már az év végén elkezdődhetnek a 3-as metró felújítási munkái.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!