2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Tarlós javaslatára a főváros levédte magát

,

2016. augusztus 31., szerda 13:54, frissítve: szerda 17:49

A közgyűlés módosította a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlások szabályát. A pótlóbuszokról a tervek szerint október elején kötnek szerződést a nyertessel. A főpolgármester arról is beszámolt, hogy pénteken egyeztet a miniszterelnökkel.

A 3-as metró felújításának csúszása miatt a kormány felelősségét hangsúlyozta a jobbikos Tokody Marcell a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt. A mintegy százötven pótlóbuszról a tervek szerint október elején kötnek szerződést a nyertes ajánlattevővel a kormányzati elvárásoknak megfelelően. „Már fél évvel ezelőtt határozatot hozhatott volna a közgyűlés, és meg lenne oldva a buszos pótlás, azonban ez egész nyáron húzódott, jelenleg is folyamatban van. A finanszírozás sincs megoldva a mai napig. Egyértelműen a kormány felelőssége mind a kettő” – mondta a jobbikos képviselő.

„Abban a fideszes színjátékban, amely e körül zajlik, remélem, nem lesz majd előbb-utóbb tragédia” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet. A Demokratikus Koalíció képviselője arra szólította fel a főváros vezetését, hogy egyezzen meg a kormánnyal arról, melyikük milyen részt vállal a 3-as metró felújításából.

Az LMP politikusa egyenesen botrányosnak nevezte a munkálatokhoz kapcsolódó buszpótlás ügyét. „Pontosan lehet látni, hogy egy nem létező nemzeti buszgyártásra hivatkozva próbálja meg a kormányzat megint csak a saját gazdasági érdekkörét helyzetbe hozni, és nem számít neki semmi” – jelentette ki Csárdi Antal.

A szocialista Horváth Csaba a vitában többször is odaszólt Tarlós Istvánnak. „Szerintem most azon nem érdemes végigmenni – bár megtehetjük –, hogy miért nem újította fel a korábbi, száz évvel ezelőtti városvezetés ezeket, mert más metróvonalakat újított, villamost épített s a többi. De ez az ön ciklusának a zászlóshajója lenne, és ha jól értem a menetrendet, akkor már nem nagyon fér bele, hogy ez ebben a kilencéves ciklusban befejeződjön” – mondta az MSZP-s politikus.

„Kár, hogy a más metrófelújítását meg a más metróépítését is négy év alatt nekünk kellett befejezni” – szólt vissza Horváth Csabának Tarlós István. A főpolgármester szerint semmit nem változott a helyzet, érvényes a kormányhatározat, az államnak minden többletköltséget vállalnia kell.

Az ülésen vita alakult ki a hulladékgazdálkodás tervezett átalakításáról is. Tarlós István jelezte, egyebek között erről is szeretne egyeztetni az Orbán Viktor miniszterelnökkel péntekre tervezett találkozóján.

– Sok minden van a fejemben a 3-as metrótól kezdve az árvízvédelmen keresztül a hulladékgazdálkodásig. Azt viszem, ami a fejemben van, meg a szemüvegemet.
Mit vár ettől a találkozótól, nyilván pozitív eredményeket…
– Nézze, én már nem vagyok annyira rutintalan, hogy bármit prejudikáljak. Vannak bizonyos elképzeléseim, ha túl leszünk a megbeszélésen, akkor tudok erről beszélni. Annyit tudok előrebocsájtani, hogy eddig 2006 óta minden alkalommal, amikor a miniszterelnökkel közvetlenül tudtunk konzultálni, történt pozitív előrelépés, ebben bízom most is.

Tarlós István csütörtökön ismerteti majd a találkozón elhangzottakat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!