2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Pontosította magát a főpolgármester Air Race ügyben

Hír TV

2018. június 25., hétfő 09:56, frissítve: hétfő 18:47

Tarlós István egy reggeli tévéinterjújában még arról beszélt, hogy nem akar még egyszer ekkora zűrzavart egy műrepülőverseny miatt. Ezt a legtöbben úgy értelmezték, hogy nem engedi majd, hogy újra Budapesten rendezzék az eseményt. Délután már arról beszélt több portálnak is: pontosan kellett volna értelmezni a nyilatkozatát. Ez alapján feltehetően lehet verseny a jövőben, csak jobban kell megszervezni. A kritikákat viszont elsősorban a gépek okozta hangzavar váltotta ki.

Folyamatos fülsüketítő zaj és napokon át tartót lezárások. Ezt hozta Budapesten az elmúlt években a Red Bull Air Race. A versenyt folyamatosak a lakossági bírálatok kísérték. Úgy tűnik most a főpolgármester is meghallotta ezeket a hangokat. Tarlós István az idei verseny után ugyanis a köztévén elnézését kért a budapestiektől és úgy fogalmazott, hogy amíg ő a főpolgármester addig még egyszer ilyen botrányos zűrzavar nem történhet meg.

A verseny előtt még diplomatikusabb hangot ütött meg. „Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen rendezvény ennyit megér, de hát kicsit kezdtek engem az elmúlt 20 évben hozzászoktatni, és ebben a rendszerben én már 30 éve dolgozom, biztos tudja, hogy extrém kezdeményezéseket nem jó kritizálni, mert akkor én mindjárt sarkossá, öreggé, akaratossá, udvariatlanná válok, nem tudom, segítsen már, milyen jelzőket szoktam használni, amikor nevén nevezem a dolgokat?” – nyilatkozta múlt hét közepén a főpolgármester.

A versenyt a Hungaroring Sport Zrt. rendezi. A Forma–1-es futamokat is szervező cég vezérigazgatója az autóversenyből hozott példát, miért is kellene eltűrniük a budapestieknek az esemény miatt a bosszúságokat. „Monte-Carloban is nagyon sok embert zavar, amikor ott van bent van a futam, de azok tudomásul veszik. Van akit a Sziget zavar, én is III. kerületi lakos vagyok, tudom, hogy akkor kevesebbet vagyok otthon, és nyilvánvalóan elviselem, mert azt gondolom, hogy nemzetgazdasági szempontból az ilyen világesemények vagy egy Sziget Fesztivál, rengeteget hoz” – nyilatkozta vasárnap Gyulay Zsolt.

Arról kormánydöntés van, hogy a következő 2 évben is zúghatnak a légcsavarok a Duna felett. A határozat kitér arra is, hogy az államkasszából évi kétmilliárd forint támogatást kap a verseny. A költségvetési bizottság elnöke egyelőre nem adott egyértelmű választ a folytatásról. „„A fővárosnak megvan a saját rendszere ami alapján ezeket az engedélyeket megteszi, a szerződéses kötelezettségnek azonban mindenkinek helyt kell állnia. Azt gondolom, hogy ha arról beszélünk, hogy lesz-e jövőre Red Bull Air Race verseny, akkor arról kell meggyőződnünk, hogy mit tartalmaznak a szerződéses feltételek” – mondta a Hír TV-nek Szűcs Lajos, a parlament költségvetési bizottságának alelnöke.

Az LMP úgy véli, az ő népszavazási kezdeményezésük eredményezte azt, hogy Tarlós István immáron nyíltan kritizálja a műrepülőversenyt. „Mi ezt egy rendkívül fontos helyi ügynek, fontos sikernek tartjuk, és a bizonyítékát annak, hogy érdemes megkérdezni a lakosság véleményét, bevonni őket – akár ilyen petíció útján is –, mert ez azt mutatja, hogy ezek sikeresek lehetnek, ezek a kezdeményezések” – nyilatkozta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke.

Az párt négy nap alatt alig kevesebb mint négyezer aláírást gyűjtött össze.

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!