2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Támogatták az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezését

  • Támogatták az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezését

A Fővárosi Közgyűlés támogatta Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. A testület szerdai ülésén a képviselők egyhangúlag foglaltak állást erről. A jelenlegi rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére visszavonta a belügyminiszter, aki az országos rendőrfőkapitány javaslatára a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének Terdik Tamást kívánja kinevezni.

Hétmilliárdos plusz, másfél év mínusz

7 milliárd forinttal többet költhet Budapest a Lánchíd felújítására, amit az alagúttal egyszerre építhetnek át. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester szerint ha a projektet kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítják, akkor a közbeszerzési kiírások lerövidülnek, a beruházás pedig felgyorsulhat. A plusz kormánytámogatással együtt, az átépítés összesen 23 milliárd forintba kerülhet, a korábbi 30 hónap helyett pedig, akár 18 hónap alatt is készülhet el.

„Ez a nettó kivitelezési idő, amit úgy kell érteni, hogy első kapavágástól. A kormány is így érti ezt egyébként, és ebbe én bele is egyeztem. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzésekkel, szerződéskötésekkel kapcsolatos szükséges idők ebbe nincsenek benne” – mondta főpolgármester.

Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadtak el

Több kerületet érintő, a Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők támogatták az I., a III., a IV., a XIII. és a XXII. kerületi partszakaszokra, valamint a Népsziget területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatokat.

Az I. kerületi Duna-parti szakaszt érintő terv alapvető célja a vízközeli élmény megteremtése a partközeli zöldfelületek vízparthoz csatlakozásával és gyalogos-kerékpáros kapcsolatok nyitásával. Az utak mentén a faállomány kiegészítését, fokozatos frissítését tartják szükségesnek.

A III. kerületi szakaszra vonatkozó terv kiemelt célként kezeli a folyópart megközelítésének és rekreációs használatának biztosítását, különös tekintettel a gyalogos és kerékpáros bejárhatóságra, új rekreációs és sportolási lehetőségek megteremtésére.

Az újpesti, IV. kerületi partszakaszt érintő terv szerint a Palotai-sziget belső területén sportcélú mintaberuházás épülhet: sportpályák, sport- és rekreációs épületek, amelyek összesen 16 sportág igényeinek felelnének meg.

A XIII. kerületi partszakaszra vonatkozó terv a vízkapcsolat erősítésére törekszik. Kerékpárutak és sétányok létesítésével rekreációs tengely alakulhat ki a belvárosi és a kerület külső részei között.

A XXII. kerületi partszakaszra vonatkozó tervben szerepel a Duna menti kerékpáros útvonal nyomvonala, és a dokumentum szerint a volt Hunyadi-laktanyánál is szükséges biztosítani a part gyalogos megközelítését.

Szigorítsák a szmogriadó rendelkezéseit!

A Párbeszéd a budapesti szmogriadó rendeletének szigorítását sürgeti a légszennyezettség csökkentése érdekében. V. Naszályi Márta, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, egy friss uniós felmérés szerint Magyarországon a légszennyezettség nagyobb, mint Kínában és Indiában. Hangsúlyozta: a fűtési szezon közeledtével ezek a megbetegedések a szmogriadó szigorításával lennének megelőzhetőek. Példaként említette a dízel üzemű gépkocsik minél hamarabbi kitiltását a városból, a forgalomkorlátozás elrendelését a szmogriadó tájékoztatási fokozatától, valamint az uniós támogatások rendelkezésre bocsátását a fővárosi háztartások energiakorszerűsítésének támogatására.

DK: sok a szemét

Szemetes a belváros és a bulinegyed, a kukák ürítése késik, az önkormányzat pedig nem biztosít elég forrást a hulladékszállításra – a DK szerint. Az ellenzéki párt úgy látja, a közterület-fenntartó – pénz hiányában – képtelen ellátni a feladatát.

„Én azt hittem hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén beterjesztenek egy olyan javaslatot, hogy a főváros több forrást biztosít erre. Sajnos ez nem történt meg. Nagyon tartok attól, hogy a fővárosban a hulladékelszállítással még nagyobb gondok lesznek. Tetézi a bajt a nemzeti kukaholding megléte. A fővárostól minden évben körülbelül 2 milliárd forintot visznek el arra, hogy a vidéki szemétszállító cégeket finanszírozzák. A nemzeti kukaholding működését képtelen normálisan megszervezni a kormány” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

A főváros lesz a hibajavító

A főváros kezelésébe került a kispesti Vak Bottyán utca, amelynek állapota tovább romlott a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt. A közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a kezelési és üzemeltetési feladat átvállalásáról szóló megállapodást. A metrópótló autóbuszok 2017 novembere óta veszik igénybe éjszakánként és hétvégén a XIX. Vak Bottyán utca egy szakaszát, amely a XIX. kerületi önkormányzat kezelésében van. Mivel a kerületnek nincs pénze a megnövekedett terhelés okozta útburkolati hibák javítására, az útkezelési, útüzemeltetési feladatok átadását kezdeményezte. Az elfogadott megállapodás alapján a kispesti önkormányzat az érintett útszakasz közútkezelői feladatait átadja a fővárosnak, amely ezzel a Budapest Közút Zrt.-t bízná meg. Az elfogadott előterjesztésben rámutattak arra is, hogy a déli metrószakasz építése idején az eddiginél is nagyobb terhelés várható, mivel a pótlóbuszok a teljes menetidőben a Vak Bottyán utcában fognak közlekedni. A déli szakasz rekonstrukciója előtt az útszakaszt megerősítik, utána pedig szükség lesz teljes felújítására, amelyet a főváros és Kispest közösen finanszíroz majd.

Premier társasági érdek

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megteremtette annak lehetőségét, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel például a Rác fürdő megnyitásához. A képviselők 26 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyen az előterjesztő az indítvány vitájában is változtatott. A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban. A most elfogadott indítvány szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek. A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig még mintegy 1 milliárdba kerülhet.

MSZP: a városvezetés a saját zsebéből fizesse a károkozását!

Az MSZP ismételten felszólította a fővárosi városvezetés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebükből fizessék ki azt az összesen 3 milliárd forintos kárt, amely a szocialisták szerint a Rác fürdő elhúzódó nyitása, valamint Simicska Lajos hirdetési oszlopainak jogszerűtlen eltávolítása miatt keletkezett. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gyógyfürdő nyolc éve teljesen elkészült és megnyithatott volna, mára azonban 2,5 milliárd forintos kár keletkezett az épületben. Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője a Nagykőrösi és az Üllői út felújítását szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!