2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Támadnak az álhírek

2017. május 24., szerda 19:29, frissítve: szerda 20:19

Egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek az álhírek a médiában – erről is szó volt azon a budapesti konferencián, amelyet egy német politikai alapítvány és a Political Capital közösen rendezett. Médiakutatók szerint csökken az újságírásba vetett bizalom, a menekültválsággal kapcsolatban pedig – főleg a közösségi médiában – sokszor elferdített tények jelennek meg.

Tömeg a kikötőben és a hajón, még a láncokon is lógnak az emberek – az utóbbi időben a migránsokkal kapcsolatban számos hírt ilyen képpel illusztráltak az interneten, pedig a fotó valójában a kilencvenes években készült.


Sok a megtévesztő tartalom a világhálón. Az álhírek annyira elterjedtek Magyarországon is, hogy szerdán külön konferenciát tartottak a jelenségről. A Political Capital igazgatója az eseményen arról beszélt: a dezinformáció célja, hogy megtévesszék a választókat, itthon leginkább a migrációval kapcsolatban. Juhász Attila ismertette: az Eurobarométer kutatásai alapján 2015 novemberében 34 százalék volt a migrációt a legfontosabb hazai problémának tartók aránya, 2016 novemberében még mindig 30 százalék, pedig már jóval a menekültválság lecsengése után voltunk. A szakértő szerint az arányok jelentőségét mutatja, hogy 2014-ben mindössze 3 százaléknyian tartották fontosnak a problémát.

A megtévesztő tartalmak a legnagyobb közösségi oldalt is foglalkoztatják: a Facebook épp egy olyan funkciót tesztel, amely több forrásból kínál híreket a felhasználóknak egy adott témában. Cseh Gabriella, a közösségi oldal kelet-közép-európai szabályozási vezetője elmondta, tudatosan és szervezetten elhelyeznek a platformon álhíreket, majd a hamis hangadók és felerősítők hamis profilok segítségével a félrevezető információkat nagy tömegben nagy gyakorisággal megosztják. 

A konferenciára politikusokat is meghívtak, az ellenzékiek az álhírekkel összefüggésben főként erősödő orosz befolyásról és információs hadviselésről beszéltek. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint az orosz társadalmi berendezkedés lehetővé teszi azt, hogy a dezinformációs hadviselést a mögötte álló titkosszolgálati, gazdasági, állammal egybefonódó rendszer kontroll nélkül tudja szolgálni.

Bár kormánypárti képviselőket is hívtak a konferenciára, ők nem jöttek el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!