Támadhatatlan a tranzakciós illeték

LM, 2012. július 5., csütörtök 21:28, frissítve: péntek 08:17
Jogilag nem lehet megtámadni semmilyen fórumon a tranzakciós adót, melynek bevételei részben fedezetül szolgálnak a munkahelyvédelmi akciótervhez – mondta el Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Rájátszás című műsorában.
A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény alapján a jegybank adott évi realizált veszteségét a központi költségvetésnek a következő évben meg kell térítenie, így ha a jegybank veszteségét a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban 100-120 milliárd forinttal megnöveli, az ennek megfelelő összeg a 2014. évi költségvetésben kiadásként fog megjelenni – közölte Simor András jegybankelnök a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek küldött levelében.

Nem sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, hogy a kereskedelmi bankok mellett a jegybanknak is fizetnie kell tranzakciós illetéket – jelentette ki a politikus. Kiemelte, hogy amennyiben szóba kerülne az IMF-tárgyalások során, meg tudják védeni álláspontjukat, hiszen jogilag be vannak biztosítva. Megemlítette, hogy a bankadót is minden fórumon meg tudták védeni. A Fidesz frakcióvezetője párhuzamot vonva a két adónem közt azt nyilatkozta, a tranzakciós adót is az elsők között kívánja bevezetni Európában a magyar kormány.

Rogán kiemelte, hogy alapjában véve a tranzakciós illetékből kívánják finanszírozni a miniszterelnök által bejelentett munkahelyvédelmi akciótervet. Hozzátette, hogy a fennmaradó források költségvetésből való előteremtésére „van kész elképzelésünk”. Kiemelte, hogy az Orbán-kormány volt egyedül képes tartani a hiánycélt az elmúlt időszakban.

Felpörgetik a gazdaságot

A munkahelyteremtés mellett a gazdaság felpörgetését alapvetően uniós forrásokból kívánják megoldani. Ezért hoztak létre egy 50 milliárd forintos önerőalapot az önkormányzatok számára, hogy ezáltal hozzá tudjanak férni az EU-s forrásokhoz. Emellett a kormány 30 százalékos előleget fizet ki az uniós projekteknél, mely a legmagasabb a kontinensen. Hozzátette, hogy mindezt egy új döntéshozatali struktúra gyorsítja. Folyamatosak a tárgyalások a gazdaság szereplőivel, hogy minél több munkát tudjanak adni az embereknek – jelentette ki Rogán Antal.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés