2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Taktikai lépés lehet a Jobbiktól, hogy nem indul a budapesti időközin

Hír TV

2018. május 18., péntek 19:04, frissítve: péntek 19:41

A Jobbik támogatását is várják azok a baloldali jelöltek, akik a Fidesszel szemben indulnak a főváros V. és VIII. kerületében a hamarosan esedékes időközi polgármester-választáson. Az egyik ellenzéki induló szerint ugyanakkor még csak egyeztetnek erről. A Jobbik hivatalosan pénzügyekre hivatkozva nem indít saját jelöltet, a Hír TV által megszólaltatott politológus szerint azonban taktikáznak.

A 660 millió forintos Állami Számvevőszéki bírság miatt nem indít jelöltet a Jobbik az V. és a VIII. kerületi időközi választásokon. A párt újdonsült elnökhelyettese csütörtökön a kormánypárti média kérdésére indokolta ezzel azt, hogy még nincs jelöltjük.

„Ebben az országban az ÁSZ a választások előtt úgy megbírságolta a Jobbikot, hogy ahhoz semmiféle indoklást nem fűzött és semmiféle fellebbezési lehetőség ehhez nincs. Ez a demokráciákban egy elképesztő dolog. Én nagyon furcsállom azt, hogy ön nem azt kérdezi, hogy hogy lehet az, hogy Magyarország második legerősebb pártja pénzügyi okokból nem képes elindulni egy időközi választáson egy budapesti kerületben” – fogalmazott Gyöngyösi Márton.

A VIII. kerületben eddig úgy tűnik egy, a baloldal által támogatott jelölt indul a fideszes Sára Botond ellen. Győri Péter, a Menhely Alapítvány vezetője azt mondja, egyelőre még nem tisztázott, hogy beáll-e mögé a Jobbik, még folynak a tárgyalások.

„Úgy tudom, hogy ezek a demokratikus pártok nem keresték meg a Jobbikot ebben a szakaszban, mert a Jobbik belső vezetési rendeződéssel foglalkozott, már talán rendezték, és akkor most elkezdtek ezzel foglalkozni. Igen, tehát meg lett kérdezve végül is, hogy akkor ők hogy állnak ehhez hozzá, erre a napokban – gondolom – majd választ adnak” – nyilatkozta Győri Péter, az ellenzék józsefvárosi polgármester-jelöltje

A Jobbik nem akar újabb vereséget szenvedi, ezért nem fog jelöltet állítani, véli a Hír TV által megkérdezett politológus. „A Jobbik nem a budapesti kerületekben, illetve a budapesti politikai térben a legerősebb, úgyhogy abból a szempontból, hogy ők nem állítanak jelöltet, annak ez a háttere, a fő háttere, hogy nem tartja esélyesnek magát, másrészt pedig kockázat-minimalizálási stratégiát folytat a párt a választási vereség után van” – véli Böcskei Balázs politológus.

Tizenkilenc időközi választás lesz augusztus közepéig az országban. Sajtóinformációk szerint a Jobbik kivár, és ott indít majd jelölteket, ahol esélyt látnak a győzelemre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!