2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Szűrik a Liszt Ferencen, aki veszélyes

2016. június 30., csütörtök 18:11

Szigorúbban vizsgálják át az utasokat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A rendőrök a gyanús személyekre és a gazdátlan csomagokra is figyelnek. Nem változott viszont Törökország utazási besorolása, jelenleg a második kategóriában van, azaz fokozott óvatosságra intik az oda utazó magyar állampolgárokat.

A negyvenhárom halálos áldozatot követelő isztambuli merénylet miatt soron kívüli biztonsági ellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. „Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikájának egyik következményeként a terrorfenyegetettség napi szinten jelen van Európában, és a légi járművel utazók körében a biztonság kérdése elsődleges” – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly.

A magyar hatóságok erre hivatkozva szigorították az utasok védelmét.

„Az utasok a megérkezésüktől a repülőtérről távozásukig fokozott figyelemben részesülnek. A rendőrök akár a profilalkotás módszerét is alkalmazva ellenőrzik, szűrik azokat a személyeket, akik valamilyen veszélyforrást jelentenek” – mondta a Repülőtéri Rendőr-igazgatóság vezetője, Török Zoltán.

Törökország biztonsági besorolásán viszont nem változtatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

„A visegrádi és a nyugat-európai kollégák sem változtatnak. Ugyanakkor Törökország a második kategóriában van utazási tanácsok szempontjából, ami azt jelenti, hogy minden odautazótól fokozatos óvatosságot várunk el vagy kérünk, merthogy történhetnek ilyen nem várt események” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a török hatóságok egyelőre nem tudnak az európai uniós vagy észak-amerikai szintnek megfelelő biztonságot garantálni repülőtereinken.

„A török kormányzat is igyekszik majd szigorítani, de azt látni kell, hogy mind Egyiptomban, mind Törökországban rendkívül ingadozó. Egy terrortámadás után valószínűleg több embert, talán több pénzt, talán újabb technikát is alkalmaznak, de azt kell látni, hogy más a társadalmi attitűd, ott mégiscsak törökök dolgoznak túlnyomó többségben” – mutatott rá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja, biztonságpolitikai szakértője.

Az isztambuli merényletsorozatnak nem volt magyar áldozata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!