2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szuperkórház: „Nincs értelme az ilyen találgatásnak”

2015. október 12., hétfő 21:30, frissítve: hétfő 21:31

Továbbra sem tudni, hol és mennyiért épülhet a főváros szuperkórháza. A főpolgármester ragaszkodik a budai oldalhoz, ötletét a nemzetgazdasági miniszter és több polgármester is támogatja. Az egészségügyi államtitkárság a Sportkórház területét is megfelelőnek találja.

Időpont nincs, a helyszín pedig még kérdéses. A főváros szuperkórházáról még nem született döntés. Csak az biztos, hogy a kórház Budán épül. Az egészségügyi államtitkárság kalkulációi szerint a Sportkórház területe is szóba jöhet, melynek Alkotás utcai telkén már áll egy szerkezetkész épületszárny. Az egészségügyi célra szánt épület beruházása a 2002-es kormányváltást követően állt le.

„Nézze, nincs értelme az ilyen találgatásnak, ez olyan, mintha azt kérdezné, hogy melyik csapatot szeretem jobban, a Real Madridot vagy a Ferencvárost. Nekem az a lényeg, hogy Közép-Budától északra valósuljon meg az új kórház. El fog férni a Margit-kórház mellett. A pesti régió jobban ellátott, számolja meg a pesti oldalon, hány kórház van, hány van Budán, Budán például nincs gyerekkórház sem, tehát úgy gondolom, bárhol is fog megépülni az előbb említett területén Budapestnek ez az új kórház, semmiképp nem fogja indokolni, hogy a Szent Margit Kórház kompetenciái csorbulnak” – mondta Tarlós István főpolgármester a kórház építésével kapcsolatban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára is a János-kórház mellett kampányolt.

A budai oldal mellett tette le a voksát Óbuda polgármestere is. „Azt gondolom, hogy valóban a Szent János Kórház térségében szükséges egy új kórháznak megvalósulnia, amely a középső régiót ellátja. Észak-Buda és az északi agglomeráció fejlesztéséért a Margit-kórház felel, ennek a fejlesztésére kell nem akkora forrásokat, kisebb forrásokat biztosítani ahhoz, hogy megfelelő ellátást tudjunk biztosítani” – mondta Bús Balázs.

A szuperkórház ötletét Rogán Antal vetette fel még februárban, konkrétum azóta sem született.

A kancelláriaminiszter felgyorsítaná a tárgyalásokat. „Nyilvánvaló, hogy előkészítés előtt áll minden, de mögötte nagy viták vannak. Hol épüljön meg a kórház, milyen kórház legyen? Milyen ellátást biztosítson? Ezekre minél hamarabb pontot kell tenni, egyébként kockázatot, fölösleges kockázatot vállalunk” – mutatott rá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szuperkórház koncepciójáról még az idén dönthetnek. A jövő évi büdzsében egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!